ARB ancheteaza scurgeri de informatii confidentiale

Data publicarii: 22-11-2012 | Finante-Banci

Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB, a condamnat aparitia in presa a unui document intern al asociatiei prin care se solicita sprijinul BNR si Ministerului Justitiei cu privire la modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedura civila care va intra in vigoare la 1 februarie 2013 si care "ar putea pune in dificultate industria bancara”.

 Noul Cod de procedura civila aduce, in premiera, posibilitatea ca instantele de judecata sa elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit daca acestea sunt declarate ca atare in instante. Bancherii estimeaza ca astfel s-ar aduce pierderi de 600 milioane de euro sistemului bancar si s-a adresat BNR si Ministerului Justitiei.

 Seful ARB a confirmat veridicitatea informatiilor publicate miercuri. "Acel document nu trebuia sa apara in presa. Vom face investigatiile necesare. Fiecare asociatie are dreptul la documente care sa circule, dar acestea nu sunt publice. Este punctul de vedere al sistemului bancar. Orice institutie are dreptul sa pastreze confidentialitatea asupra lucrurilor aflate in dezbatere publica. Trebuie sa evitam in perioada urmatoare astfel de lucruri. Noi suntem ca orice asociatie indreptatita sa facem propuneri pentru imbunatatirea activitatii bancilor. Daca BNR si Ministerul Justitiei vor fi de acord cu noi, va fi un lucru foarte bun”, a declarat Ghetea.

Sursa: Puterea.ro