Summitul UE pe buget s-a incheiat. Negocierile AU ESUAT

Data publicarii: 23-11-2012 | Actualitate

Consiliul European de la Bruxelles s-a incheiat, dar statele membre nu au ajuns la un acord pe tema cadrului bugetar in perioada 2012-2020. Mai multi lideri europeni printre care Angela Merkel si Traian Basescu au avertizat inca de zilele trecute ca summitul ar putea esua si ca o noua reuniune pe aceasta tema va avea loc la inceputul anului viitor.

Ultima propunere pe buget discutata de liderii europeni prevedea o crestere a alocarii fondurilor de coeziune si a celor pentru Politica Agricola Comuna, dar si sanctionarea Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a insistat, vineri, ca principal obiectiv la negocierea din sedinta Consiliului European pe bugetul 2014-2020, aflata in derulare, pentru decuplarea alocarilor pe coeziune de rata de absorbtie pe bugetul 2007-2013, au declarat surse europene.

Aceasta corelare apare mentionata in paragraful 45 din propunerea de alocare a bugetului european inaintata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, fiind considerata discriminatorie de catre partea romana.

Presedintele Basescu a insistat joi, in intrevederea cu Van Rompuy, si la reuniunea de lucru din cursul noptii pentru ca platile interne pe hectar sa creasca cu 50% pana in 2016 fata de nivelul actual, aflat la 117 euro la hectar arabil, de exemplu. In 2016 s-ar ajunge astfel la o subventie la hectar pentru fermierii romani de circa 183 de euro.

Totodata, Romania a urmarit in negociere si mentinerea pe exercitiul 2014-2020 a unei cofinantari de 85% pe fondurile de coeziune, dar si o prelungire a exceptiei de 95% aplicata Romaniei in prezent. Un alt obiectiv al Romaniei era eligibilitatea TVA pentru o parte a proiectelor cu fonduri europene.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: