Mario Draghi: BCE trebuie sa supervizeze toate bancile din zona euro

Data publicarii: 26-11-2012 | Finante-Banci

BCE trebuie sa supervizeze toate bancile din zona euro, a afirmat vineri presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, adaugand ca acele state ale UE care nu folosesc moneda comuna trebuie sa aiba posibilitatea de a participa la o supervizare comuna, transmit Reuters si Bloomberg.

'Pentru a mentine stabilitatea financiara, Comitetul de supervizare va trebui sa-si impuna controlul asupra tuturor bancilor din tarile participante. Toate statele membre, si cele care nu au adoptat euro, trebuie sa aiba posibilitatea de a participa la o supervizare comuna', a afirmat Mario Draghi intr-un discurs rostit la Frankfurt. 

In mod ideal, baza legala pentru o supervizare comuna bancara in zona euro ar trebui sa intre in vigoare in ianuarie 2013, a explicat seful BCE. 

'Unii observatori au sugerat ca existenta aceleiasi institutii a deciziilor de politica monetara si de supervizare poate duce la o povara excesiva, o potentiala confuzie a rolurilor si/sau a stimulentelor deformate', a afirmat presedintele Bancii Centrale Europene. Acesta a adaugat ca desi aceste temeri trebuie luate in serios, construirea unui 'mecanism unic de supervizare in jurul BCE este singura optiune pragmatica in actualele circumstante'. 

Noul program al BCE dedicat achizitionarii obligatiunilor a ajutat la restabilirea increderii in zona euro, a apreciat Mario Draghi, dand asigurari ca este pregatit sa inceapa achizitiile cand va fi necesar. 

Din aceasta vara perspectivele zonei euro au devenit din ce in ce mai pesimiste iar sistemul financiar era fragmentat, determinand BCE sa adopte masuri, impreuna cu guvernele, care au imbunatatit situatia de pe piete. 

'Din acest motiv pot sa spun astazi ca avem o revenire a increderii in perspectivele zonei euro. Revenirea increderii este justificata. Tinand cont ca revenirea increderii este legata si de anuntul privind planul de achizitionare a obligatiunilor, vreau sa asigur pietele financiare ca suntem pregatiti sa implementam acest program, daca si cand va fi necesar', a afirmat Mario Draghi in discursul rostit la Frankfurt. Acesta a adaugat ca guvernele trebuie sa adopte in continuare reforme si sa faca eforturi pentru o mai stransa uniune financiara si economica. 

Si Benoit Coeure, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat luni ca autoritatea unica de supervizare bancara a Europei trebuie sa reglementeze atat bancile din zona euro, cat si pe cele din intreaga Uniune Europeana. Autoritatea unica de supervizare bancara a Europei nu trebuie limitata la nivelul zonei euro, deoarece este necesara pentru aceasta regiune dar este oportuna pentru UE ca intreg, a explicat Coeure. 

Temerile privind un potential conflict de interese intre rolul politicii monetare a BCE si viitorul rol de supervizare bancara trebuie sa fie atenuate, sustine Benoit Coeure, adaugand 'separarea nu trebuie sa insemne izolare'. 

Luna trecuta, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a subliniat necesitatea unui singur mecanism de supervizare pentru bancile din zona euro care sa devina operational din ianuarie 2013. De asemenea, Draghi a cerut crearea unui fond comun de salvare a bancilor care se confrunta cu probleme, pentru a evita turbulentele de pe pietele financiare si pentru ca cetatenii sa nu fie nevoiti sa plateasca costul salvarii institutiilor financiare. 

Guvernul Germaniei vrea ca noile atributii de supervizare ale BCE sa se aplice numai bancilor de importanta sistemica sau institutiilor transfrontaliere. 

Comisia Europeana vrea ca BCE sa aiba atributii de supervizare din 2014, dar acest proces sa fie gradual, pentru a stimula integrarea financiara si reducerea legaturii dintre finantele publice si situatia financiara a bancilor. 

Conform planului executivului comunitar, BCE isi va asuma supervizarea si controlul celor mai importante banci din zona euro, incepand cu iulie 2013, inainte de a se ocupa de toate institutiile europene de creditare, din ianuarie 2014. 

Noua autoritate de supervizare bancara din cadrul BCE reprezinta cel mai radical pas propus de UE pentru a sparge cercul vicios al guvernelor puternic indatorate si sectoarelor financiare care se confrunta cu probleme. 

Conform propunerilor Comisiei Europene, BCE va avea puterea de a autoriza si retrage licentele bancare, sa aplice reglementarile privind cerintele de capital, sa desfasoare teste de stres si verificari. De asemenea, BCE va putea superviza activele achizitionate si vandute de banci si va putea aplica sanctiuni in cazul nerespectarii reglementarilor. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: