Eurozona inregistreaza progrese cu privire la reducerea datoriei Greciei

Data publicarii: 26-11-2012 | International

Ministrii de finante din zona euro au avut sambata o teleconferinta si 'au cazut de acord in privinta unei baze de negocieri cu FMI' asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei, a facut cunoscut o sursa europeana apropiata negocierilor, citata de AFP.

Teleconferinta, care nu a fost confirmata oficial de Eurogrup, a durat aproximativ o ora si jumatate, potrivit sursei amintite. Ea urma sa pregateasca reuniunea ce va avea loc luni la Bruxelles, consacrata unui acord privind asistenta financiara pentru Grecia in valoare de cel putin 31,2 miliarde de euro. 

Inainte de a-si da acordul, finantatorii internationali ai Atenei (BCE, FMI si zona euro) trebuie sa ajunga la o intelegere privind mijloacele de a reduce datoria Greciei, pentru ca tara sa poata, la termen, sa se refinanteze pe pietele financiare. 

Ministrii de finante ai celor 17 au cazut de acord sambata sa reduca dobanzile pentru imprumuturile bilaterale acordate pana in prezent Atenei in cadrul primului program de ajutorare a Greciei, fara sa fixeze insa o noua dobanda. 

Ei au mai decis sa cedeze Atenei cel putin o parte din castigurile realizate de bancile centrale nationale si BCE asupra obligatiunilor grecesti pe care le detin. 

In cele din urma, a fost 'stabilit' principiul rascumpararii datoriei Greciei. Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) va rascumpara datoria greaca de pe pietele secundare, dar ramane de stabilit in ce procent, a explicat sursa citata. 

De asemenea, ramane de vazut daca FMI 'va fi de acord cu acest mix de masuri', a adaugat responsabilul european, pentru ca, dupa cum este prevazut la stadiul actual, nu permite ca datoria Greciei sa ajunga la 120% din PIB in 2020, obiectiv fata de care institutia de la Washington ramane foarte atasata. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: