Protest la Administratia Fondului pentru Mediu, miercuri dimineata

Data publicarii: 27-11-2012 | Mediu

Peste 250 de persoane vor participa, miercuri, intre orele 9.30 - 10.00, la un protest in fata Administratiei Fondului pentru Mediu, in incercarea de a-si recupera voucherele aferente autoturismelor deja distruse si radiate, se arata intr-un comunicat al Andrada Servexim SRL, companie prin intermediul careia aceste persoane s-au inscris in programul Rabla.

'Actiunea pagubitilor va fi sustinuta de reprezentantii firmei prin intermediul careia acestia s-au inscris in Programul Rabla, firma autorizata in calitate de colector si a carei activitate de distribuire a voucherelor a fost initial ingreunata atat de amanarile repetate ale validarii voucherelor de catre lucratorii Administratiei, cat si de disfunctionalitatile continue ale programului informatic PSIPAN (pentru gestionarea autoturismelor), iar ulterior blocata', se mentioneaza in comunicat. 

Avand in custodie 500 de masini predate deja de catre cetateni, societatii Andrada Servexim SRL i-au fost aprobate 500 vouchere spre eliberare in cursul celei de-a doua sesiuni din august. Potrivit companiei, desi in Protocolul semnat cu Administratia de Mediu, perioada de desfasurare a programului era 8 august - 21 septembrie 2012, voucherele aprobate au fost trimise catre firma cu 10 zile intarziere. Aplicatia informatica (PSIPAN) pusa la dispozitia firmei de catre Administratia pentru Mediu pentru introducerea datelor despre autoturismele predate a functionat sporadic si doar 1-2 ore/zi, fapt ce poate fi probat de o expertiza a sistemului informatic. 

'Angajatii Administratiei pentru Mediu au intarziat 2-3 zile validarea si eliberarea certificatului de distrugere pentru fiecare autoturism introdus in program, la care s-au mai adaugat 3-4 zile pana la aparitia radierii in aplicatie. Aplicatia si implicit si eliberarea voucherelor au fost blocate de catre Administratia pentru Mediu in data de 21.09.2012, desi aceasta data era inclusa in Protocol ca zi valida', se precizeaza in comunicatul citat. 

In acest context, reprezentantii companiei Andrada Servexim precizeaza ca, pana la data de 21.09.2012, cand Administratia de Mediu a blocat aplicatia, firma colectoare a avut la dispozitie practic 15 - 16 zile in care sa introduca datele celor 500 de autoturisme, deci aproximativ 30 /zi, ritm imposibil pentru aplicatie. In practica, acest lucru a insemnat ca posesorii de autoturisme, desi predasera si distrusesera vehiculele, prin nevalidarea datelor de catre sistem, nu au mai putut intra in posesia voucherelor pentru achizitia noilor autoturisme (multe deja comandate, dar neonorate in lipsa voucherelor). 

'Atat reprezentatii firmei cat si pagubitii s-au prezentat in repetate randuri cu documente la Administratia pentru Mediu pentru regularizare, unde in loc sa se incerce gasirea unei solutii pentru ca cetatenii sa isi poata ridica voucherele, situatia a fost tergiversata (unii dintre responsabili luandu-si concediu medical) si ulterior pasata catre Ministerul Mediului si Garda de Mediu. Mai mult chiar, din declaratiile angajatilor reiese ca firma colectoare a fost supusa incontinuu la presiuni prin controale (in urma carora nu s-au gasit nereguli si nu s-au aplicat sanctiuni) si amenintari', se mai arata in comunicatul Andrada Servexim. 

SC Andrada Servexim SRL s-a calificat trei ani consecutiv incepand din anul 2010 in programul de colectare al autoturismelor, indeplinind de fiecare data toate conditiile impuse de Administratia pentru Mediu, in anul 2012 calificarea facandu-se de doua ori pentru fiecare dintre cele doua transe ale Programului. 

Administratia Fondului pentru Mediu a anuntat, recent, ca termenul de utilizare a tichetelor valorice din Programul 'Rabla' a fost prelungit cu aproape o luna fata de data stabilita initial, pana pe 10 decembrie 2012, in timp ce ultima cerere de decontare se poate depune pana cel tarziu la data de 13 decembrie, potrivit Ordinului pentru aprobarea de derogari de la dispozitiile programului guvernamental. 

Potrivit Ordinului pentru aprobarea de derogari de la dispozitiile programului guvernamental, publicat de Administratia Fondului pentru Mediu /AFM/ si aprobat de ministrului Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, neutilizarea voucherelor pana cel tarziu in data de 10 decembrie, conduce la pierderea dreptului de utilizare a acestora pentru prima de casare. 

O alta derogare de la vechile dispozitii se refera la cererile de decontare care pot fi depuse pana pe 13 decembrie 2012, iar procedura de decontare efectiva se va face pana cel tarziu pe 24 decembrie. 

AFM a alocat pentru Programul Rabla 2012, in doua etape, 171 de milioane de lei, suma care permite scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani. 

Sursa: AGERPRES