Pensii: reactii dure fata de limitarea plasamentelor Pilonului II

Data publicarii: 28-11-2012 | Finante-Banci

Statul pregateste un proiect normativ care va limita posibilitatea fondurilor de pensii publice administrate privat de a investi in plasamente private. Fata de aceasta intentie, mai multe organizatii, printre care Consiliul Investitorilor Straini (CIS) sau Business Leaders, au reactionat in termeni destul de fermi.

Steven van Groningen, presedintele CIS, a spus, intr-un briefing organizat de Camera de Comert Britanico-Romana, ca o astfel de limitare "nu este deloc binevenita, in contextul in care Romania are nevoie de investitii pentru a-si asigura cresterea economica".

Scrisoare deschisa catre CSSPP

La randul sau, fundatia Romanian Business Leaders solicita, intr-o scrisoare deschisa adresata Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), revizuirea proiectului de norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private, in sensul de a elimina restrictia impusa fondurilor de pensii administrate privat de a aloca fonduri in investitii private de capital.

"Fondurile de investitii private de capital au directionat plasamente in Romania, in general spre companii cu capital autohton, sprijinindu-le sa se dezvolte in continuare. Posibilitatea initial prevazuta ca fondurile de pensii sa poata finanta fondurile de investitii private de capital deschidea noi oportunitati de investitii si dezvoltare a economiei private romanesti. Noua prevedere prin care CSSPP restrictioneaza fondurile private de pensii elimina oportunitatile de finantare a companiilor romanesti si de sprijinire a dezvoltarii capitalului autohton, limitand procesul de relansare economica a Romaniei", argumenteaza autorii scrisorii.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: