Bancile nu scot bani din tara, dar nici nu dau credite

Data publicarii: 28-11-2012 | Finante-Banci

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a dat asigurari ca bancile din Romania nu transfera capital catre mamele din Vest. In acelasi timp insa, cifrele arata ca aceleasi institutii sunt extrem de reticente in a acorda credite mediului privat.

"Pot sa va spun cu mana pe inima ca ceea ce a eliberat Banca Nationala din banii bancilor comerciale (Rezervele Minime Obligatorii - n.r.) nu s-a dus la bancile-mama", a spus la un seminar pe teme de specialitate Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Vestea ar putea fi una buna daca s-ar corela si cu o oarecare activitate in ceea ce priveste finantarile acordate de banci mediului privat. Nu este insa cazul, intrucat datele Bancii Nationale arata scaderi lunare ale soldului creditelor acordate persoanelor fizice si firmelor. Cresteri, pe de alta parte vedem in zona creditului guvernamental. Concluzia, pana, la urma, este ca BNR a reusit prin metode specifice sa convinga bancile sa tina banii in tara, insa acestea au preferat sa imprumute statul in loc sa finanteze mediul privat. Efectul asupra economiei risca sa fie, astfel, zero daca nu chiar negativ avand in vedere ca statul va trebui sa returneze banii bancilor.

BNR, cu ochii pe banci ca pe butelie

Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu a precizat ca BNR intervenea imediat in cazul in care constata o reducere sub norme a capitalurilor de baza din bancile comerciale. "De cate ori se subtia capitalul, Banca Nationala suna la banca-mama a bancii respective si ii spunea ca in doua zile sa vina cu capital, deci nu s-a dus capital de la banca romaneasca cu capital strain din Romania la banca mama. S-a intamplat chiar invers. Au venit bani de la bancile mama suplimentar", a explicat Adrian Vasilescu. Pe de alta parte, acesta a spus ca in ceea ce priveste asa-zisul "dosar al bancherilor", in piata media au fost speculatii si a calificat informatiile drept "nastrujnicii". "Dosarul bancherilor a afectat 0,08 la suta din sistemul bancar din Romania si nu 80 la suta, cum s-a scris. Este o nastrusnicie", a subliniat Vasilescu. Acesta a explicat ca nu se poate vorbi despre un rol al Bancii Nationale in ceea ce priveste supravegherea in acest caz.

"Directia de Supraveghere face supraveghere prudentiala si nu are legatura cu dosarul bancherilor.  S-a vorbit despre Fondul de Garantare a Depozitelor, care este in categoria institutiilor financiare nebancare, iar IFN-urile sunt supravegheate prudential. DEX-ul nu spune ce inseamna supraveghere prudentiala. Atunci facem apel la reglementarile europene. In terminologia europeana, supraveghere prudentiala inseamna supravegherea riscului. Deci BNR nu poate fi implicata in aceasta problema", a explicat Adrian Vasilescu intr-o expunere la seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, Banca Nationala si Asociatia Romana a Bancilor, la Sinaia.

Semne de inghet economic: scad creditul si numerarul in circulatie

Creditul neguvernamental a scazut cu 0,3 la suta (-0,6 la suta in termeni reali) in luna octombrie 2012 fata de luna septembrie, pana la nivelul de 230,106 miliarde lei, a anuntat, luni, Banca Nationala.

Creditul in lei s-a diminuat cu 0,3 la suta (-0,6 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta, exprimat in lei, s-a redus cu 0,3 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,4 la suta). La 31 octombrie 2012, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 4,1 la suta (-0,8 la suta in termeni reali) fata de 31 octombrie 2011, pe seama majorarii cu 4,7 la suta a componentei in lei (-0,2 la suta in termeni reali) si cu 3,8 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 1,1 la suta). Creditul guvernamental a inregistrat o scadere cu 0,8 la suta in octombrie, pana la 77,751 miliarde lei.

La 31 octombrie 2012, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 22,9 la suta (17,0 la suta in termeni reali) fata de 31 octombrie 2011. Numerarul in circulatie totaliza 31,715 miliarde lei la 31 octombrie, in scadere cu 3,8 la suta fata de septembrie si in crestere cu 8,9 la suta in octombrie 2012 fata de octombrie 2011. Depozite cu durata initiala de pana la doi ani inclusiv totalizau 132,404 miliarde lei, crestere de 0,7 la suta in octombrie fata de septembrie si de 11,3 la suta la 31 octombrie 2012 fata de 31 octombrie 2011.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: