Autostrada Soarelui ne-a costat peste 4.000 de euro metrul
Data publicarii: 03-12-2012 | Diverse
In cei 11 ani de construire a Autostrazii A2 Bucuresti-Constanta, Romania a cheltuit peste 750 de milioane de euro cu aceste lucrari. Fiecare dintre cei 184 de kilometri construiti dupa Revolutie a costat cate 4,1 milioane de euro, adica 4.100 de euro pe metru, iar viteza medie de executie a fost de 45 de metri pe zi.
"Vedeta" infrastructurii rutiere postdecembriste incepuse bine in anul 2001, cand au demarat lucrarile pe primele tronsoane, intre Bucuresti si Drajna. In trei ani au fost gata cei aproape 100 de kilometri, la costuri de aproape trei milioane de euro/kilometru.
Apoi au inceput tergiversarile. La urmatorul tronson, de 36,6 kilometri, intre Drajna si Fetesti, lucrarile au durat sase ani. Au inceput in 2003 si s-au finalizat abia in 2009. Construirea acestui segment a costat 54,5 milioane de euro, adica putin sub doua milioane de euro/kilometru, pentru ca tronsonul este amplasat practic pe teren intins.
In paralel, pe tronsonul de 25 de kilometri din zona Fetesti-Cernavoda, finalizat in vremea lui Ceausescu (1987), au fost reabilitate carosabilul si viaductele, lucrari care au costat in total 26,8 milioane de euro si au durat cinci ani.
Doi metri pe ora
Cat priveste viteza de construire, unele tronsoane au fost executate intr-un ritm de numai 16 metri pe zi, pentru ca la altele sa se ajunga si la 80 de metri pe zi (media europeana este de 95-100 de metri pe zi, iar varfurile clasamentului trec de un kilometru pe zi). Media generala pentru Autostrada Soarelui (184 de kilometri in cele 4.000 de zile ale ultimilor 11 ani) este de 45 de metri pe zi, adica mai putin decat jumatate din lungimea unui teren de fotbal. Sau, continuand calculele, mai putin de doi metri pe ora.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri