Viceguvernator BNR: Calendarul trecerii la euro, stabilit dupa alegeri

Data publicarii: 03-12-2012 | Finante-Banci

Dupa stabilizarea situatiei politice, ulterior alegerilor parlamentare, asteptam ca mediul politic sa ia o decizie referitoare la calendarul trecerii la moneda europeana, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Potrivit lui Olteanu, Romania are nevoie de o schimbare psihologica pentru a accepta pe scara larga, in masa, in intreaga economie, finantarea in moneda nationala, scrie Capital.ro

Sunt procese pe termen lung pe care trebuie sa le derulam impreuna in perioada care urmeaza pentru a convinge piata de realismul si utilitatea finantarilor in lei. Un al doilea element pe care trebuie sa il luam in considerare pana la luarea unei decizii si apoi pana la implementarea ei este calendarul trecerii la moneda euro. Asteptam ca dupa stabilizarea situatiei politice ulterior alegerilor parlamentare mediul politic sa ia o decizie referitoare la un asemenea calendar, la un asemenea calendar realist, atat in ceea ce priveste situatia din zona euro, cat mai ales in ce priveste situatia de la noi pentru crearea unei convergente reale, dar si indeplinirea conditiilor formale. Odata un asemenea calendar gandit, negociat, acceptat de elite si de public toate aceste scheme de finantare raman a fi gandite in functie de acest calendar', a explicat oficialul BNR, citat de Agerpres.

Integral in Capital.ro