Ce comisioane cer bancile la carduri

Data publicarii: 03-12-2012 | Finante-Banci

Una dupa alta, confruntate cu scaderea veniturilor din credite, bancile au inceput sa taxeze retragerile de numerar sau sa creasca comisioanele de administrare a cardurilor de debit, in timp ce bonificatia de dobanda la contul curent este infima sau a disparut de tot. ECONOMICA.NET va arata tarifele standard ale primelor 20 de banci pentru cardurile de debit.

Statisticile BNR arata ca romanii sunt mult mai inclinati sa retraga bani de la bancomat decat sa achite direct prin intermediul cardului de debit. Datele pe luna iunie arata ca valoarea retragerilor de la ATM a fost de 26,5 miliarde de lei, in timp ce valoarea platilor prin POS a fost de numai 4,3 miliarde de lei. Pentru platile cu cardul, cumparatorul nu plateste comision, ci vanzatorul. Astfel ca bancile incurajeaza platile fara numerar, pentru ca au costuri mai mici si sunt mai profitabile pentru ele.

Insa, cum romanii prefera cash-ul, bancile incearca sa extraga venituri mai mari din comisioane in ultima vreme, dupa ce creditul neguvernamentale a ajuns in letargie si rata de neperformanta a crescut.

Aproape toate institutiile de credit cu o cota mare din piata cardurilor de debit au taxe de administrare lunare sau anuale, si comisioneaza si retragerile de numerar. Exista insa si exceptii, Banca Transilvania fiind una dintre bancile cu un numar mare de carduri in circulatie care nu au taxe lunare sau comisioane de retragere de la ATM proprii. Dintre bancile cu multe carduri emise, nici CEC Bank sau ING Bank nu cer bani pentru retragerile de cash de la bancomatele proprii.

In general, comisioanele pentru retragerile de la ATM bancii emitente sunt de 0,2% din suma retrasa, insa sunt banci care percep o suma minima, ca sa fie sigure ca se aleg cu ceva, indiferent de retragere. De exemplu, BRD si UniCredit iti iau 50 de bani din cont, chiar si la o retragere de 10 lei.

Integral in ECONOMICA.net