Salariul real a crescut la stat si a scazut la privat

Data publicarii: 06-12-2012 | HR/Cariere

Scumpirile au erodat puterea de cumparare a angajatilor din 10 domenii economice, dar nu i-au afectat pe bugetari si pe salariatii companiilor cu capital majoritar de stat.

Din octombrie 2011 pana in octombrie 2012, salariul mediu net pe economie a crescut cu 6,5%, iar media scumpirilor - inflatia - a fost de 5%, ceea ce inseamna o usoara crestere a puterii de cumparare, in termeni statistici. Dar, fata de aceasta medie, diversele domenii de activitate au consemnat cresteri sau scaderi, in sensul ca in unele sectoare puterea de cumparare a avansat mai mult, in timp ce in altele s-a erodat.

 Datele privind evolutia salariilor medii pe principalele domenii de activitate, raportate ieri de Institutul National de Statistica (INS), arata ca angajatii din 10 sectoare nu au reusit sa compenseze prin venituri scumpirile de 5%, in timp ce in alte doua sectoare salariatii au ajuns pe zero. In restul de 15 sectoare analizate de "Adevarul" pe baza acestor date, scumpirile au fost devansate de castigurile salariale medii, si aici se regasesc aproape toti bugetarii.

Integral in Adevarul