Campania electorala pentru parlamentare - la final

Data publicarii: 07-12-2012 | Politica

Campania electorala pentru alegerile parlamentare inceputa pe 7 noiembrie, la ora 0,00, se incheie sambata, la ora 7,00.

In cele 30 de zile de campanie, peste 2.400 de candidati din partea a 30 de competitori electorali intrati in cursa pentru un loc in Parlament au incercat sa castige increderea electoratului, care duminica va trebui sa-si desemneze reprezentantul in forul legislativ al tarii. 

Sectiile de votare se vor deschide duminica, la ora 7,00, 18.248.414 cetateni cu drept de vot, potrivit BEC, fiind asteptati la urne pana la ora 21,00. 

Pentru acest scrutin au fost organizate 18. 762 sectii de votare atat in tara, cat si in strainatate. Peste hotare sunt 306 sectii, iar in tara 18.456. 

Bucurestenii vor avea la dispozitie 1.239 sectii de votare, in sectorul 1 fiind 161; in sectorul 2 - 200; in sectorul 3 - 274; in sectorul 4 - 175; in sectorul 5 - 196; in sectorul 6 - 233. 

Pe 9 decembrie sunt asteptati la urne cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani, pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva. 

Alegatorii voteaza numai la sectia la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul, pe baza actului de identitate - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate; in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, pasaportul simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate pasaportul simplu sau in cazul statelor membre ale Uniunii Europene si cartea de identitate, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate; in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice, pasaportul diplomatic sau de serviciu; in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar. 

La urne, alegatorul primeste doua buletine de vot - unul pentru Senat si altul pentru Camera Deputatilor. Alegatorii vor vota separat in cabine inchise, aplicand stampila care poarta mentiunea "Votat" inauntrul patrulaterului care cuprinde numele si prenumele candidatului pe care il doresc in Legislativ. 

Accesul in cabina de vot cu orice fel de aparate in scopul inregistrarii sau preluarii de imagini este interzis. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: