Bancile europene prevad reduceri de personal pe fondul crizei prelungite

Data publicarii: 11-12-2012 | Finante-Banci

Masurile aditionale de reducere a cheltuielilor, creditarea limitata si presiunea pe consolidare - vor defini o industrie bancara mai precauta in urmatoarele sase luni

Reducerea costurilor si, in special, reducerile de personal au urcat pe lista de prioritati, atat pentru bancile de retail cat si pentru cele de investitii pentru urmatoarele sase luni. Bancile vor avea de confruntat cresterea ingrijorarilor in privinta economiei europene si a crizei datoriilor suverane, conform European Banking Barometer, lansat astazi de Ernst & Young. 

European Banking Barometer este un studiu bi-anual care include 270 de banci europene din tari precum Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Tarile Nordice, Polonia, Spania, Elvetia si Marea Britanie.

In prima jumatate a lui 2013, reducerea cheltuielilor va atrage dupa sine noi reduceri de locuri de munca

Reducerea cheltuielilor s-a clasat mai sus in topul prioritatilor, devenind a doua cea mai importanta prioritate a bancilor europene, dupa managementul riscurilor si reglementare. Drept urmare, 45% dintre bancile europene estimeaza reduceri de  personal in urmatoarele sase luni. Bancile din Olanda si din Marea Britanie vor fi afectate cel mai mult, 70% si, respectiv, 64% din numarul total de banci de pe aceste piete estimand reduceri de personal. Bancile din Tarile Nordice sunt mai optimiste, dar chiar si in aceasta regiune 22% dintre banci estimeaza reduceri de personal.    

Conform raportului, pozitiile din head office vor fi primele afectate, 58% dintre bancile incluse in raport estimand reduceri pe aceste pozitii. Cele mai mari taieri se estimeaza sa aiba loc pe zona de universal si corporate/investment banking, unde peste jumatate dintre repondenti estimeaza reduceri de personal. Bancile de retail si cele de wealth management sunt insa mai putin pesimiste in aceasta privinta. 

Reducerile de costuri, procesele de optimizare si minimizarea cheltuielilor non-esentiale se numara acum intre primele cinci prioritati ale bancilor pentru urmatoarele sase luni. Deja am asistat la un inceput al valului reducerilor, iar barometrul arata ca acestea nu vor ramane cazuri izolate - aproape jumatate dintre bancile din Europa estimeaza reduceri la nivel de personal, in incercarea de a mentine sub control cheltuielile, in contextul unui climat economic cu performante slabe.  

Se asteapta o crestere a impactului crizei datoriilor suverane 

Ingrijorarile sunt in crestere si in ceea ce priveste impactul crizei datoriilor zonei Euro in urmatoarele sase luni. Bancile spaniole, franceze, elvetiene si italiene sunt cele mai ingrijorate in aceasta privinta, in timp ce la polul opus se situeaza bancile olandeze si belgiene. Mai mult decat atat, ingrijorarile macroeconomice continua sa domine industria bancara europeana, 40% dintre banci estimand ca economia va urma acelasi parcurs, iar 42% dintre ele estimand ca mediul economic se va inrautati.

Putini sunt executivii dispusi sa faca estimari daca performantele financiare ale bancii pe care o reprezinta vor creste sau se vor diminua semnificativ pe termen scurt. Exceptia o reprezinta Marea Britanie, unde 59% dintre  executivi estimeaza o imbunatatire a performantelor. 

Steven Lewis, Lead Global Banking Analyst in cadrul Ernst & Young comenteaza: "Sectorul de investment banking a traversat deja una dintre cele mai dificile perioade si se pare ca bancile se asteapta ca provocarile dinspre mediul economic si dinspre zona de reglementare sa le afecteze business-ul si mai drastic la inceputul lui 2013”.

"In timp ce toate bancile sunt afectate, intr-o mai mica sau mai mare masura, de previziunile pesimiste in privinta evolutiei mediului economic si a crizei datoriilor suverane, activitatea de investment banking este de asemenea amenintata de un val de reglementari ce vor veni anul urmator si va fi, de asemenea, in mod disproportionat lovita de o lipsa a increderii pe piata. Drept urmare, este probabil ca mai multe banci sa adopte decizii drastice in ceea ce priveste aceste unitati de business”.

Sectorul bancar va fi remodelat in urma actiunilor de consolidare, vanzari de active si parteneriate de tip joint ventures 

47% dintre banci se asteapta la o consolidare semnificativa a pietelor lor in urmatorii trei ani. Cu toate acestea, piata este impartita diferit din punct de vedere geografic - in timp ce aproape toti respondentii elvetieni si 78% dintre respondentii spanioli anticipeaza aceasta remodelare a peisajului, doar 1 din 10 banci din Marea Britanie fac acest lucru si niciuna dintre bancile din Belgia nu prevad aceasta consolidare. Consolidarea din sectorul bancar este anticipata sa se manifeste si pe segmentul serviciilor de planificare financiara (welth management) si al serviciilor bancare personalizate, chiar si in cazul unor banci specializate care se asteapta mai putin sa vada consolidare in pietele lor.

Dincolo de consolidare, doua treimi dintre banci sunt susceptibile de a lua in considerare vanzarea si cumpararea de active precum si realizarea de parteneriate de tip joint ventures. Aproximativ 30% dintre bancile chestionate intentioneaza sa vanda din active in urmatoarele sase luni, estimandu-se ca bancile spaniole si cele britanice sa fie cele mai active. 29% dintre bancile europene sunt, de asemenea, susceptibile de a lua in considerare parteneriate de tip joint ventures sau alte tipuri de parteneriate pentru a functiona pe mai departe.

Steven Lewis comenteaza: "Fara indoiala, vor fi mai multe miscari pe piata bancara in 2013, iar rezultatul final va fi cu mai putini jucatori, multi dintre ei de dimensiuni mai mici. O parte dintre bancile universale se lupta cu propriile lor modele de afaceri, in timp ce jucatorilor mai mici le este dificil sa opereze intr-un mediu de afaceri cu consum intensiv de capital. Pe pietele in care sectorul bancar ramane destul de fragmentat, presiunea de a consolida sau de a incheia parteneriate de tip joint ventures va fi, fara indoiala, foarte mare”.

Accent pe majorarea rezervelor de numerar si reducerea datoriilor 

Datorita presiunilor continue pentru cerinte de capital mai stricte, bancile incearca sa isi majoreze rezervele de numerar printr-un mix de actiuni. Aproximativ 56% dintre banci intentioneaza sa introduca mai multe programe de stimulare pentru a atrage mai multe depozite de la clienti, 53% planuiesc sa isi reduca bilantul contabil, in timp ce  aproximativ 44% intentioneaza sa isi reduca raportul credite-depozite.  

Estimarile arata ca, in continuare, creditarea va ramane restrictiva

85% dintre banci estimeaza ca provizioanele lor vor ramane la nivelul de acum sau vor creste pe termen scurt, in timp ce doar 15% anticipeaza ca acestea vor scadea. Bancile din Polonia, Spania si Italia estimeaza o crestere mai semnificativa a provizioanelor; 67%, 56% si, respectiv 54% dintre respondentii din aceste tari anticipeaza o majorare a lor, comparativ cu doar 23% in tarile Nordice, 30% in Austria si Olanda si 32% in Regatul Unit.

Bancile estimeaza, de asemenea, ca politicile de creditare a corporatiilor vor deveni din ce in ce mai restrictive. Serviciile medicale si industria IT sunt singurele sectoare care inregistreaza o oarecare relaxare, in timp ce constructiile, sectorul imobiliar comercial si transporturile raman foarte restrictive. In plus, 34% dintre banci estimeaza ca imprumuturile catre clienti se vor diminua in urmatoarele sase luni.

Creditarea ramane restrictiva in Europa, iar bancile sunt tot mai ingrijorate de impactul creditelor neperformante asupra bilantului lor, care are un efect secundar si asupra politicilor de creditare. Sectoarele in care creditarea va fi restrictiva se coreleaza cu sectoarele in care se inregistreaza un numar ridicat de credite neperformante, precum imobiliare si constructii. Aceasta filosofie va avea un impact si asupra imprumuturilor catre persoane fizice, iar nivelul creditelor ce urmeaza sa fie acordate va depinde de posibilitatea clientilor care au obtinut deja imprumuturi de a le plati. In plus, bancile vor continua sa incerce sa atraga noi depozite de la clienti.

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167,000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24.4 miliarde dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2012. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 450 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: