Fitch: Bancile austriece, dependente de stat

Data publicarii: 12-12-2012 | Finante-Banci

Ratingul principalelor banci din Austria va continua sa se bazeze pe estimarea Fitch Ratings privind sprijinul disponibil in 2013 al statului austriac, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara.

Desi solvabilitatea bancilor austriece, reflectata in ratingul lor de viabilitate (VR), s-a imbunatatit in 2012, in principal ca rezultat al unei capitalizari mai bune, Fitch nu se asteapta in 2013 la o imbunatatire suficienta a ratingurilor de viabilitate pentru a inlocui sprijinul guvernului ca principal constituent al ratingului bancilor.  Ratingurile pentru imprumuturile pe termen lung ale Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG, UniCredit Bank Austria AG si Volksbanken Verbund sunt toate la pragul pentru ratingul de suport "A", reflectand estimarea Fitch ca, datorita importantei lor sistemice interne si regionale, sprijinul din partea guvernului Austriei este extrem de probabil, in caz de nevoie. Orice actiune asupra ratingului suveran va fi probabil reflectata in ratingurile de suport ale bancilor austriece.  Riscurile negative asupra ratingurilor de viabilitate s-au atenuat in 2012, iar Fitch se asteapta ca ele sa ramana stabile in 2013. Cu exceptia Volksbanken Verbund, bancile au facut progrese in imbunatatirea capitalului, ca rezultat al cerintelor mai stricte ale autoritatilor de reglementare din Europa.

 Retrageri moderate

Accelerarea imbunatatirii capitalizarii bancilor si a profilelor de finantare in 2012 nu a avut ca rezultat un proces excesiv de dezintermediere in operatiunile lor din Europa Centrala si de Est (CEE), unde castigurile bancilor au ramas in linii mari intacte, apreciaza Fitch.  Totusi, perspectiva macroeconomica pentru Austria si CEE ramane fragila in 2013 si Fitch se asteapta ca anul viitor cresterea bancilor austriece sa fie selectiva si prudenta, iar creditele neperformante vor creste intr-un ritm mai lent decat in anii anteriori.  Luna trecuta, Fitch Ratings a confirmat ratingul de top "AAA" acordat Austriei si a mentinut perspectiva la stabila. Agentia a avertizat insa ca cel mai mare pericol ar putea veni de pe urma sprijinului necesar pentru salvarea bancilor austriece. "Costurile neasteptate care ar putea veni de pe urma restructurarii continue a bancilor care au primit deja sprijin de stat ar putea pune presiuni asupra finantelor publice si a ratingului", avertizeaza Fitch.

BCR, restante-record

Bancile austriece, in special Bank Austria, Erste Group Bank AG si Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est si au o prezenta importanta inclusiv in Romania. Mediul economic advers a facut ca rata creditelor neperformante din portofoliul BCR, cea mai mare banca locala, detinuta de grupul austriac Erste, sa continue sa creasca pana la un nivel record la finele primelor 9 luni, de 25,8%, cu 5 puncte procentuale peste nivelul din urma cu un an.

La sfarsitul lunii septembrie 2011, creditele neperformante ale BCR reprezentau 20,8% din total. La finele trimestrului III din acest an, creditele neperformante au depasit un sfert din total, crescand chiar fata de nivelul de la finele lunii iunie - 24,6%.  Portofoliul de credite al BCR a ajuns la 55 miliarde lei la finele lunii septembrie 2012, in crestere cu 3,1% fata de septembrie 2011 (53,38 miliarde lei).  Aceasta degradare a portofoliului de credite al BCR a generat costuri in crestere puternica pentru provizioane. Astfel, cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite a crescut in primele noua luni din acest an cu 63,8%, pana la 2,635 miliarde lei, fata de 1,61 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie 2011. Totusi, BCR spune ca formarea de noi imprumuturi neperformante a incetinit in trimestrul al treilea. 

In consecinta, costurile mari cu riscul au facut ca BCR sa raporteze o pierdere consistenta pe primele 9 luni din 2012, de 762,5 milioane lei, fata de un profit de 67,6 milioane lei cu un an inainte, in conditiile in care profitul operational a scazut usor, cu 3,5%. 

Sursa: Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: