AVAS incheie ultima etapa din privatizarea Automobile Craiova

Data publicarii: 12-12-2012 | Economie

  • Ford a cedat Autoritatii noua societate infiintata din activele pe care le-a administrat si care nu fac parte din activitatea principala derulata la Craiova, plus lichiditatile aferente de 170 mil. lei
  • Monitorizarea va inceta efectiv in primavara anului viitor, dupa analiza documentelor privind achitarea de obligatiile contractuale de catre cumparator

Cumparatorul Automobile Craiova, Ford Motor Company, a cedat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) toate activele care nu fac parte din obiectul principal de activitate al fabricii craiovene sub forma unei noi societati comerciale - SC Active Conexe SA -, plus lichiditatile detinute la momentul incheierii contractului de privatizare, aceasta fiind ultima etapa din contract. "Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a virat Bugetului de Stat 170 de milioane de lei, provenind din finalizarea contractului de privatizare a SC Automobile Craiova SA, la 31 decembrie 2012. Pe langa aceasta suma, agreata in cursul negocierilor purtate de AVAS pe parcursul acestui an cu reprezentantii Ford Motor Company, SUA, actualul proprietar al societatii, patrimoniul autoritatii se va imbogati, totodata, cu o noua companie: SC Active Conexe SA. Aceasta concentreaza active care nu tin de activitatea principala desfasurata de Ford la Craiova, respectiv fabrica Mecatim din Timisoara si o serie de proprietati imobiliare situate in mai multe judete", a comunicat ieri AVAS.

Surse din domeniu ne-au informat ca aceasta este ultima etapa de parcurs, perioada de monitorizare postprivatizare urmand sa inceteze efectiv in primavara acestui an, dupa analiza documentelor privind indeplinirea obligatiilor contractuale depuse de Ford la AVAS.

Trebuia sa investeasca 675 mil. euro in tehnologie si sa ajunga la 9.000 de angajati

Contractul de privatizare a Automobile Craiova prin care Ford prelua 72,4% din capitalul social detinut de AVAS a fost semnat la 12 septembrie 2007, tranzactia totala ridicandu-se la 734 mil. euro, dintre care 57 mil. euro reprezentau pretul pachetului de actiuni, 675 mil. euro - investitiile tehnologice si 2 mil. euro investitiile de mediu. Conform contractului de privatizare, Ford s-a angajat ca va creste numarul de salariati la 7.000 in primul an si la 9.000 de angajati in al doilea an investitional.

Contractul a fost semnat, pentru partea romana, de presedintele Comisiei de privatizare, Sebastian Vladescu, si, pentru Ford, de domnul Lyle Watters, directorul pentru dezvoltare strategica al Ford Europe, negociatorul companiei americane in procesul de preluare a Automobile Craiova.

Integral in Curierul National


Ultimele stiri pe BankNews.ro: