Cate procese a intentat ANPC bancilor, in ultimii 2 ani

Data publicarii: 12-12-2012 | Finante-Banci

Din 2010 si pana in prezent, Legea 193 a permis declansarea de catre ANPC a unui numar de 664 de procese. Alaturi de clienti, Protectia Consumatorilor a castigat 280 de procese, in timp ce 70 de procese au fost pierdute.

Astfel, au fost constatate abuzive si declarate nule clauze care permiteau bancilor sa ajusteze dobanda in functie de propria politica de creditare si, in special, cele legate de comisionul de risc. De asemenea, institutiile de credit au fost obligate sa restituie clientilor sumele care au fost incasate in baza clauzelor considerate abuzive, scrie INCOMEMAGAZINE.RO

Alte 314 dosare se afla inca pe rolul instantelor, dar rezolvarea lor ar putea fi mult usurata daca statul, prin ANPC, va castiga din nou in fata Volksbank la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

In acest proces, suspendat momentan, Volksbank contesta transpunerea Directivei Europene 13/1993 in legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele cu profesionistii.

De altfel, in luna iulie 2012, CJUE a dat castig de cauza ANPC intr-un proces in care Volksbank punea in discutie legalitatea OUG 50, in sensul ca aceasta ar fi incalcat dreptul european. Instanta de la Luxemburg, in pofida a ceea ce au sustinut bancherii, BNR, FMI sau chiar Guvernul Boc, au decis ca legea romaneasca respecta legislatia europeana, precizand chiar ca "un stat membru UE poate limita comisioanele bancare percepute de creditor”. In speta, una dintre conditiile generale ale contractelor de credit incheiate intre Volksbank Romania si clientii sai, anterior intrarii in vigoare a Ordonantei, prevedea ca, pentru punerea la dispozitie a creditului, imprumutatul poate datora bancii un "comision de risc” egal cu 0,2% din soldul creditului, care se plateste lunar, pe toata perioada imprumutului. ANPC, prin Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Calarasi, a apreciat ca perceperea acestui comision nu era prevazuta de OUG 50 si a aplicat Volksbank atat o amenda, cat si sanctiuni complementare.

In fata Judecatoriei Calarasi, Volksbank a aratat ca anumite dispozitii ale ordonantei erau contrare Directivei creditului de consum. Prin urmare, instanta a solicitat Curtii de Justitie a Uniunii Europene sa precizeze domeniul de aplicare al acestei directive. Iar CJUE a decis: legislatia europeana nu a fost incalcata de ANPC.

Cititi integral pe INCOMEMAGAZINE.RO

Ultimele stiri pe BankNews.ro: