Instructiuni pentru bancile custode

Data publicarii: 23-10-2006
Obligatia de a calcula, retine si vira impozitul de 1%, aplicat in cazul actiunilor vandute intr-o perioada mai mare de un an de la cumparare, va reveni si bancilor care au activitati de custodie pentru sumele si titlurile investitorilor persoane fizice, aflam din Romania Libera. Precizarea este inclusa intr-o instructiune a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind metodologia de determinare, retinere si virare a impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare obtinute de persoanele fizice.

Intermediarii care presteaza servicii de investitii financiare in Romania pot fi atat societati de servicii de investitii financiare, cat si institutiile de credit, autorizate de BNR. Calcularea si evidentierea impozitului se realizeaza la data vanzarii actiunilor, iar retinerea impozitului se face in momentul decontarii.

Impozitul trebuie virat pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. In prezent, activeaza opt banci custode, respectiv ABN AMRO Bank, BCR, Bancpost, BRD-Groupe Societe Generale, Citibank, HVB Bank Romania, ING Bank si Raiffeisen Bank, potrivit site-ului Bursei de Valori Bucuresti.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: