In 2007 platim mai mult decat incasam de la UE

Data publicarii: 23-10-2006
Anul viitor vom da 1,1 miliarde de euro la bugetul comunitar, dar vom reusi sa folosim doar 55% din "premiul" de aderare de circa 1,9 miliarde de euro, titreaza Cotidianul. Romania ar putea beneficia, in urmatorii ani, de fonduri europene de pina la trei ori mai mari, in fiecare an, fata de sumele platite pentru contributia la bugetul comunitar. Starea proasta a economiei nu ne va permite insa, cel putin anul viitor, sa consumam mai mult de 55% din fondurile care vin de la UE, potrivit unei estimari a presedintelui Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian.

Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, spune ca Romania nu va primi mai putin in viitor daca nu va reusi sa consume banii comunitari alocati anul viitor.

"Singurul aspect negativ este ca nu vom utiliza mai bine avantajele de membru UE. Fondurile sint alocate in functie de starea economiei si nu de cit reusim sa cheltuim. Romania nu va primi mai putini bani anii urmatori, chiar daca va cheltui doar 55% din ei in 2007", a explicat Orban.

Cit dam Europei

Guvernul a estimat ca, in 2007, contributia la bugetul comunitar si cofinantarea fondurilor europene se vor ridica la aproape sase miliarde lei (1,69 miliarde de euro). In bugetul aprobat de catre Executiv pentru primul an de dupa aderare, 2007, este prevazuta suma de 1,1 miliarde de euro pentru contributia la bugetul Uniunii Europene si alte 563 de milioane de euro pentru cofinantarea fondurilor de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD.

In urmatorii patru ani, contributia Romaniei la bugetul UE va fi de circa 1% din PIB, insemnind 1,1-1,3 miliarde de euro. Peste jumatate din contributie va proveni din Venitul National Brut, circa 700 de milioane de euro, iar alte sume consistente sint asigurate din taxe vamale (peste 140 de milioane de euro) si TVA (128 de milioane).

Citeste tot articolul in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: