Ce asteptari au oamenii de business de la noul Guvern
Data publicarii: 14-12-2012 | Afaceri
Noul Guvern are in fata numeroase provocari economice, in conditiile in care criza din zona euro ameninta exporturile Romaniei, iar cresterea economica va fi una modesta. Ziare.com a intrebat cativa reprezentanti ai mediului de business despre cele mai importante masuri pe care noul executiv ar trebui sa le adopte, pentru a stimula economia.
Marian Dusan, presedinte Romanian Business Accelerator
As da exemple de trei masuri, toate generatoare de noi locuri de munca.
- - Atragerea investitorilor straini prin masuri fiscale stimulative, stabilitate legislativa si politica.
- - Investitii publice masive in lucrari publice cu valoare adaugata (autostrazi, drumuri, pasaje etc). Acestea sunt lucrari care produc efecte pe orizontala in economie. Aici este vitala imbunatatirea legii parteneratului-public privat.
- - Imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene prin eliminarea incompetentiei si a birocratiei din insitutiile de management care se ocupa de acest domeniu.
Nicu Grigoras, broker la Intercapital
Masurile care trebuie luate sunt usor de enumerat, insa extrem de greu de implementat pentru ca niciodata nu exista suficienta vointa politica. Majoritatea extrem de larga rezultata in urma alegerilor parlamentare va avea o responsabilitate extrem de mare in accelerarea reformelor structurale in Romania.
Cand spun reforme ma refer in primul rand la reformarea sistemului fiscal, reformarea companiilor de stat si nu in ultimul rand reformarea pietelor financiare, astfel incat acestea sa garanteze stabilitatea financiara a Romaniei si sa creeze o alternativa viabila la creditarea bancara, creditare care in lipsa unei concurente se dovedeste ineficienta si insuficienta in creditarea economiei.
Cea mai importanta masura va fi insa stimularea investitiilor, in primul rand prin atragerea fondurilor europene si in al doilea rand prin accelerarea investitiilor statului in infrastructura.
Florian Libocor, economist-sef BRD
- Accelerarea atragerii fondurilor europene, atragerea investitorilor si recastigarea investitiilor, crearea de locuri de munca si apararea ferma a proprietatii. Forma de proprietate si dreptul de proprietate prin atributele sale de posesie, folosinta si dispozitie, sunt elemente fundamentale care diferentiaza clar natiunile si societatile care le formeaza.
- Pregatirea a trei documente cheie ca necesitate si strans corelate: Programul de guvernare, Strategia de dezvoltare pe termen mediu si lung si Strategia de eficientizare a comertului exterior (in cuprinsul careia, diversificarea pietelor si productiei de export, necesita o abordare atenta).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri