DIICOT: 20 de persoane au fost retinute in dosarul fraudelor bancare
Data publicarii: 14-12-2012 | Finante-Banci
Procurorii DIICOT au emis ordonante de retinere pe numele a 20 de persoane in dosarul fraudelor bancare, printre acestea aflandu-se oamenii de afaceri Marius Locic si Ioan Crestin, trei directori de banci, doi notari si doi evaluatori.
In acelasi dosar, 21 de persoane au primit interdictia de a parasi tara sau localitatea.
Joi seara, Marius Locic a fost adus la audieri, el declarand la intrarea in sediul DIICOT ca este nevinovat si are o relatie foarte buna cu bancile iar implicarea lui in acest dosar este urmare a faptului ca a "deranjat anumite persoane".
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au efectuat joi 48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor.
Potrivit DIICOT, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, si anume, prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare pentru 35 de societati comerciale controlate de membrii grupului infractional organizat.
Activitatea infractionala a fost sprijinita de sapte invinuiti avand calitatea de directori generali/directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor, desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de sase functionari ai unitatilor bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.
Membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depasind valoarea reala, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare.
Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare.
Valoarea totala a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri