DIICOT: 20 de persoane au fost retinute in dosarul fraudelor bancare

Data publicarii: 14-12-2012 | Finante-Banci

Procurorii DIICOT au emis ordonante de retinere pe numele a 20 de persoane in dosarul fraudelor bancare, printre acestea aflandu-se oamenii de afaceri Marius Locic si Ioan Crestin, trei directori de banci, doi notari si doi evaluatori.

In acelasi dosar, 21 de persoane au primit interdictia de a parasi tara sau localitatea. 

Joi seara, Marius Locic a fost adus la audieri, el declarand la intrarea in sediul DIICOT ca este nevinovat si are o relatie foarte buna cu bancile iar implicarea lui in acest dosar este urmare a faptului ca a "deranjat anumite persoane". 

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au efectuat joi 48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor. 

Potrivit DIICOT, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, si anume, prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare pentru 35 de societati comerciale controlate de membrii grupului infractional organizat. 

Activitatea infractionala a fost sprijinita de sapte invinuiti avand calitatea de directori generali/directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor, desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de sase functionari ai unitatilor bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depasind valoarea reala, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare. 

Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare. 

Valoarea totala a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane de euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: