Presedintele Barack Obama sustine propunerea de interzicere a armelor de asalt

Data publicarii: 19-12-2012 | International

Presedintele american, Barack Obama, va sustine proiectul de lege initiat de o senatoare democrata, menit sa interzica vanzarea, transferul, fabricarea si importul a circa 100 modele de arme de asalt, a anuntat marti Casa Alba, preluata de AFP.

Acest anunt intervine la cateva zile dupa masacrul petrecut intr-o scoala primara din orasul Newtown, statul Connecticut, soldat cu moartea 27 de persoane, dintre care 20 de copii, incident ce a starnit vii reactii in toata tara. 

Presedintele Obama 'sustine activ, de exemplu, initiativa senatoarei Dianne Feinstein de a prezenta o lege care sa reintroduca interzicerea armelor de asalt', a declarat in cursul briefingului de presa zilnic purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, ca raspuns la o intrebare legata de viitoarele demersuri ale presedintelui in domeniul controlului armelor. 

Aceasta lege federala votata in 1994, sub administratia Clinton, a expirat in 2004. Ea interzicea producerea si vanzarea armelor de asalt, insa Congresul nu a reinnoit termenul de aplicare al acesteia. 

Purtatorul de cuvant a adaugat ca Obama va sprijini orice initiativa de a interzice incarcatoarele de mare capacitate ce pot contine zeci de cartuse, precum si posibilitatea ca persoane fara licenta sa vanda arme in particular. 

Lista armelor interzise de propunerea senatoarei Feinstein include pusti si pistoale semiautomate, in timp ce incarcatoarele cu mai mult de 10 gloante vor fi, de asemenea, scoase in afara legii - cele folosite de Adam Lanza, criminalul din Newtown, puteau contine cu mult mai multe. 

Potrivit proiectului ce va fi prezentat de Dianne Feinstein in prima zi a viitoarei sesiuni a Congresului, la 3 ianuarie, numai armele noi vor cadea sub incidenta noii legi. Textul va excepta peste 900 de modele folosite pentru vanatoare sau sport, precum si armele istorice si manuale. 

Sansele de adoptare a acestei legi depind de atitudinea pe care o vor adopta numerosi parlamentari care au legaturi cu puternicul grup de lobby al armelor, NRA, si in special de liderii republicani din Camera Reprezentantilor, fara acordul carora niciun proiect de lege nu poate fi adus in dezbaterea Congresului. 

Sursa: AGERPRES