Letonia va cere aderarea la euro in luna februarie 2013

Data publicarii: 19-12-2012 | International

Letonia va depune cererea oficiala de aderare la zona euro in luna februarie 2013, a declarat marti ministrul leton de finante, Andris Vilks, declarandu-se increzator ca cererea va fi acceptata in pofida opozitiei interne, transmite Reuters.

Mica tara baltica a demarat o campanie atat acasa cat si peste hotare pentru a-i convinge pe sceptici ca poate sa faca trecerea la moneda unica si a inlatura indoielile cu privire la capacitatea sa de a face fata in interiorul zonei euro. 

Letonia este in prezent una din economiile cu cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana, revenindu-si dupa mai multi ani de austeritate in urma contractiei cu 20% a Produsului Intern Brut in 2009 din cauza crizei financiare globale. 

'Daca ne uitam la ultimii trei ani, Letonia a fost predictibila. In prezent, avem cel mai puternic ritm de crestere si, in acelasi timp, cresterea preturilor este foarte limitata', a declarat Andris Vilks intr-un interviu acordat Reuters. 'Nu ar trebui sa avem nicio surpriza negativa. Credem ca am castigat respectul tuturor', a adaugat Vilks, referindu-se la faptul ca Letonia a fost data drept exemplu pentru modul in care statele din zona euro pot sa-si rezolve problemele bugetare daca au vointa politica. 

Vilks a precizat ca autoritatile de la Riga vor cere Comisiei Europene sa evalueze cat de pregatita este Letonia sa adere la euro in luna februarie, masura care marcheaza debutul procesului de aderare la zona euro. Aceasta cerere va deschide calea pentru recomandarea Comisiei si a Bancii Centrale Europene, recomandare care ar urma sa fie supusa votului liderilor UE in luna iunie a anului urmator. 

Este de asteptat ca BCE sa fie mai stricta decat Comisia Europeana, asa cum s-a intamplat cand Estonia a aderat la euro in 2011. 

Insa, spre deosebire de alte state, Letonia are cele mai bune recomandari. In perioada 2008-2010, guvernul de centru-dreapta de la Riga a demarat un program de austeritate dureros in schimbul unui program de asistenta in valoare de 7,5 miliarde de euro acordat de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Letonia a finalizat cu succes acest program anul trecut, iar luna aceasta a rambursat anticipat imprumutul acordat de FMI. 

Sondajele de opinie arata ca majoritatea populatiei Letoniei se opune adoptarii monedei euro. Desi nu va fi organizat un referendum, opozitia puternica a opiniei publice ar fi un semnal negativ pentru alte state din UE, care trebuie sa decida daca sprijina includerea Letoniei in zona euro. 

'Cred ca situatia se va imbunatati in urmatoarele luni avand in vedere campania de informare publica', a spus Andris Vilks, adaugand ca obiectivul este ca populatia sa nu asocieze criza din zona euro cu moneda unica ci doar cu anumite tari. 

Luna trecuta, Standard & Poor's a imbunatatit ratingul Letoniei la 'BBB' cu perspectiva pozitiva, adaugand ca ar putea lua o decizie similara in urmatoarele 24 de luni. Agentia de evaluare considera ca exista sanse crescute ca Letonia sa se alature Uniunii Economice si Monetare in 2014. 

Din cele 10 tari care au aderat la Uniunea Europeana dupa 2004, Slovenia a fost prima care a adoptat euro in 2007, urmata de Cipru si Malta in 2008, Slovacia in 2009 si Estonia in 2011. 

Sursa: AGERPRES