Intoarcere cu 180 de grade a strategiei Guvernului pe gazele de sist

Data publicarii: 19-12-2012 | Mediu

Dupa ce in vara a anuntat suspendarea procedurii de exploatare a gazelor de sist in Romania, acum Victor Ponta are o atitudine total schimbata din acest punct de vedere.

In luna mai a acestui an, Victor Ponta anunta ca a suspendat, pana in decembrie procedura de exploatare a gazelor de sist. Decizia venea dupa ample proteste de strada in Barlad, dar si dupa un lobby puternic al ecologistilor. De asemenea, lasa timp Uniunii Europene sa ia o decizie privitoare la acest caz. Acum, la expirarea termenului auto-impus, dupa castigarea alegerilor si dupa o decizie luata de UE, Victor Ponta a anuntat ca gazele de sist prezinta o zona de interes pentru viitorul guvern. Mai mult, intr-o declaratie relativ surprinzatoare, premierul a subliniat ca, daca Romania va incepe exploatarea gazelor de sist, cel mai mult ar avea de pierdut Gazprom, gigantul energetic controlat de Rusia.

Europa a spus DA, Romania -risca sa piarda economic

Victor Ponta a declarat, luni seara, la Realitatea TV, ca mai multe state din Europa au dat verde exploatarii gazelor de sist, in urma unei rezolutii a Parlamentului European. "Tocmai a fost o anumita rezolutie a Parlamentului European, iar Marea Britanie deja a oficializat aceste exploatari", a spus premierul. Acesta a adaugat ca, daca Romania nu apeleaza la aceste resurse, ar avea de suferit din punct de vedere economic. "Daca maine dam voie sa faca explorari pentru gaze de sist si se gasesc, cel mai devreme peste cinci ani iese primul metru cub. Polonia foloseste gaze de sist cu 80 de dolari/mia de metri cubi, noi importam de la Gazprom cu 450 si eu vreau Oltchim-ul meu cu 450 de dolari/mia de metri cubi sa fie competitiv cu firma din Polonia cu 80", a spus Victor Ponta. Acesta a amintit si ca Statele Unite ale Americii au devenit din imporator exportator de gaze.

Opinie CCINA: Turismul nu va fi afectat

In Constanta, gazele de sist au devenit un subiect fierbinte, dezbatut si in campania electorala. Ecologistii spun ca exploatarea va produce grave prejudicii mediului si panzei de apa freatice, inclusiv turismului. Oamenii de afaceri, reprezentati de presedintele Camerei de Comert, spun ca nu se pune problema prejudicierii mediului. Mihai Daraban a declarat ca gazele de sist se vor exploata la o distanta de minimum opt kilometri de tarm. In plus, el aduce ca argument in favoarea exploatarii faptul ca se vor creea noi locuri de munca si ca pretul gazelor consumate de populatie va scadea.

Lipsa de interes din partea populatiei

Referendumurile organizate pe 9 decembrie, o data cu alegerile parlamentare, au aratat o lipsa de interes a populatiei pentru acest subiect. Locuitorii din Mangalia, Limanu si Costinesti nu au iesit la vot in numar -suficient pentru ca referendumul sa fie validat. E drept, majoritatea celor care au votat au fost impotriva.

Trei perimetre in Constanta

Chevron detine in Constanta dreptul de explorare si exploatare a gazelor de sist in trei perimetre. Este vorba despre zone situate in Vama Veche, Adam-clisi si Costinesti. Contractele au fost incheiate pe vremea Guvernului Boc. Compania americana mai detine drepturi similare si in zona Barlad.

Americanii platesc gazul de cinci ori mai putin

Fostul ambasador SUA in Romania, Mark Gitenstein, a explicat ca planurile companiei Chevron vizeaza initial sa descopere daca exista sau nu gaze de sist si daca exploatarea acestora este rentabila.

"Planurile actuale presupun nu exploatarea de gaze de sist, ci forarea pentru a descoperi daca resursele exista, ceea ce nu presupune riscuri pentru mediu. Daca as fi un roman obisnuit, as vrea sa aflu raspunsul la aceasta intrebare, pentru ca in SUA platim o cincime din cat platesc romanii pentru gaze naturale. Este un lucru valabil pentru toti cetatenii americani, pentru ca am descoperit gaze de sist. In Statele Unite exista 11.000 de puturi in cazul carora exploatarea se realizeaza prin fractio-nare hidraulica", a spus fostul ambasador. In replica, ONG-istii de mediu spun ca aceasta metoda implica deversarea de substante 

Sursa: Romania Libera