S&P a imbunatatit ratingul Greciei cu sase trepte

Data publicarii: 19-12-2012 | International

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's Ratings Services (S&P) a imbunatatit marti, cu sase trepte, ratingul suveran al Greciei, pana la 'B minus' de la 'selective default' (incapacitate partiala de plata), dupa finalizarea operatiunii de rascumparare de obligatiuni, informeaza un comunicat de presa.

De asemenea, S&P a imbunatatit ratingul pentru datoriile pe termen scurt, in valuta si moneda locala, ale Greciei la 'B' de la 'selective default', perspectiva asociata fiind una stabila. 

Agentia a subliniat ca actiunea sa reflecta finalizarea programului de rascumparare de obligatiuni guvernamentale grecesti in tandem cu aprobarea de catre Eurogrup a unei noi transe din programul de sprijin destinat Greciei. 

'Credem ca decizia statelor membre din zona euro de a oferi sprijin Greciei este o dovada a hotararii lor de a restabili finantele Greciei si de a pastra Grecia in zona euro', se arata in comunicatul Standard and Poor's. 

Saptamana trecuta, partenerii din zona euro si Fondul Monetar International au convenit sa elibereze 49,1 miliarde de euro in patru transe pentru a permite Greciei sa evite intrarea in incapacitate de plata, dupa ce autoritatile de la Atena au adoptat noi masuri de austeritate si au finalizat operatiunea de rascumparare de obligatiuni. 

'Perspectiva asociata ratingului pe termen lung este una stabila, semn al unui echilibru intre punctul nostru de vedere cu privire la angajamentul guvernului grec fata de consolidarea fiscala si ajustarea structurala vis-a-vis de provocarile economice si politice', se arata in comunicatul agentiei de evaluare. Standard and Poor's ar putea decide o noua imbunatatire a ratingului Greciei daca guvernul de la Atena va respecta in totalitate programul convenit cu FMI/UE. 

In urma cu doar doua saptamani, Standard and Poor's a plasat Grecia in incapacitate partiala de plata, 'selective default', cu o treapta deasupra falimentului. 

Sursa: AGERPRES