Modificari la asigurarea RCA. Ce s-a schimbat?

Data publicarii: 19-12-2012 | Finante-Banci

Noi reglementari privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto se aplica din 13 decembrie, dupa ce un Ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a intrat in vigoare la acea data. Iti spunem astazi care sunt toate modificarile aduse de actul normativ.

Ordinul Comsiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 22/2012 pentru modificarea si completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 14/2011 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 840, din 13 decembrie si a intrat in vigoare la aceeasi data.

Potrivit noilor reglementari, asiguratorul RCA  are obligatia de a solicita informatii suplimentare in cazul acelor vehicule pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania.

Astfel, solicitantii vor prezenta dovada inregistrarii fiscale a vehiculului respectiv pe numele noului proprietar, precum si toate informatiile necesare pentru evaluarea riscului, conform propriilor criterii stabilite in tariful de prima. Ulterior, asiguratorul trebuie sa verifice corectitudinea informatiilor privind datele de identificare si tehnice ale vehiculului, precum si ale proprietarului/utilizatorului acestuia.

Referitor la vehiculele care se radiaza din circulatie, normele legale stabilesc ca prima de asigurare aferenta perioadei cuprinse intre data inceperii si data incetarii asigurarii RCA se calculeaza prin insumarea primelor lunare stabilite in tariful de prime al asiguratorului RCA, corespunzator numarului de luni intregi de asigurare cuprinse in perioada de valabilitate a asigurarii. Pana in 13 decembrie, orice fractiune de luna era considerata luna intreaga. Dupa aceasta data, noul Ordin CSA arata clar ca doar perioada mai mare sau egala cu 15 zile calendaristice se considera o luna intreaga.

Integral in AvocatNet.ro