Imprumuturi putine si in 2013

Data publicarii: 19-12-2012 | Finante-Banci

Creditarea va ramane ancorata in constrangeri economice, de reglementare si de cost in 2013, iar creditul neguvernamental va inregistra o crestere cu o singura cifra, crede presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

 "Creditarea va ramane ancorata in constrangeri economice, de reglementare si de cost. Creditul neguvernamental consider ca va inregistra o crestere cu o singura cifra in anul 2013. Avansul creditarii este dependent de cererea de creditare, de eligibilitatea clientilor si de reglementarile care impacteaza aceasta activitate, mai ales ca este vizata limitarea expunerii debitorilor la creditarea in valuta. Sunt asteptate constrangeri pe zona creditarii pentru IMM-uri ca urmare a aplicarii recomandarilor europene pentru restrictionarea creditarii in valuta si a aplicarii prevederilor Noului acord privind cerintele de capital - Basel III.

Avand ca scop gestionarea adecvata a riscurilor, aplicarea recomandarilor Comitetului European de Risc Sistemic prin care este urmarita descurajarea creditarii in valuta pe zona entitatilor nefinanciare care nu obtin venituri in valuta va reduce din capacitatea de creditare. Contextul international dificil, riscul de credit, implementarea prevederilor Basel III si reducerea expunerilor in conditiile absentei alternativelor de plasament raman principalele provocari la adresa sistemului bancar romanesc", spune Radu Ghetea, presedintele ARB. 

IMM-urile, lovite in plin

Acesta  a apreciat ca o restrangere a creditarii va afecta, in special, sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. "Daca economia Romaniei nu merge bine, cele care vor suferi in primul rand vor fi IMM-urile si bancile prin gradul ridicat de neperformanta. Iar acest fapt exercita presiune pe sustinerea economiei prin credite. Una dintre provocari este riscul de credit, in conditiile in care creditele neperformante sunt asteptate sa creasca in continuare. Rata creditelor neperformante era de 17,34% in luna septembrie 2012, in crestere comparativ cu luna iunie 2012 cand ponderea era de 16,76%.

Integral in Romania Libera