Guvernul a dat unda verde pentru infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara

Data publicarii: 19-12-2012 | Finante-Banci

Guvernul a avizat, prin ordonanta de urgenta, infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax. Ministerul Justitiei va reglementa in perioada imediata si ultimele detalii privind noua structura.

Proiectul ordonantei de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost inclus pe agenda suplimentara a sedintei de marti a Guvernului, dupa ce in urma cu o saptamana a fost analizat in prima lectura.

 "S-a aprobat si mai sunt unele detalii la Justitie", a spus Ponta, intrebat daca Guvernul a adoptat in sedinta de marti aceasta ordonanta.

Guvernul va comasa autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, iar atributiile CNVM, ale CSA si ale CSSPP vor fi preluate pana in martie de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

 Autoritatea de Supraveghere Financiara, denumita in continuare ASF, se infiinteaza ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata. ASF va prelua toate atributiile si prerogativele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), potrivit proiectului unei ordonante de urgenta a Guvernului.

 Motivele urgentei: criza si "disfunctionalitatile"

 Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor. 

 "Luarea acestor masuri in regim de urgenta se impune in considerarea faptului ca exista riscul ca, in actuala conjunctura, in care se mentin tensiunile generate de criza economica, aceste disfunctionalitati sa submineze, prin contaminare, increderea populatiei in serviciile oferite de intregul sistem financiar si in modul in care se realizeaza supravegherea acestora, intrucat aspectele vizate constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata", se spune in preambulul proiectului de ordonanta.

 15 membri numiti de Parlament

 ASF va fi condusa de un consiliu format din 15 membri, dintre care un presedinte si trei vicepresedinti. Membrii consiliului ASF vor fi numiti de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere. 

 Numirile se vor adopta la propunerea comuna a Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si Comisiei economice, industrie si servicii din Senat si, respectiv, a Comisiei buget, finante si banci si Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor.

Integral in Adevarul