Regiunea basca din Franta adopta o moneda complementara euro

Data publicarii: 19-12-2012 | International

Eusko, moneda locala basca, va fi pusa in circulatie in regiunea basca din sud-vestul Frantei pe 31 ianuarie 2013, iar initiatorii proiectului se declara surprinsi ca mai bine de 70 de furnizori de servicii s-au alaturat deja acestei actiuni.

"Acesti profesionisti s-au angajat la indeplinirea a doua provocari in urmatorii doi ani", a subliniat Dante Edme-Sanjurjo, co-presedinte al asociatiei Moneda Bascilor. "Obiectivul bascilor este de a afisa valoarea produselor in noua moneda sau sa se inscrie la un curs in limba basca de formare profesionala. Cea de-a doua provocare este pentru mediul inconjurator: sa fie propuse trei produse locale ori, daca nu este posibil, sa se puna in aplicare sortarea deseurilor in cadrul companiei".

Eusko este o moneda complementara euro, asa cum exista deja in multe zone ale lumii, si are ca scop consolidarea economiei locale, promovarea schimburilor la nivel local, dezvoltarea legaturilor sociale si a solidaritatii, reducerea impactului asupra mediului, dar si promovarea limbii si a culturii basce.

Moneda al carei nume a fost ales in urma unei consultari publice are o valoare de un euro si va putea fi schimbata la circa 40 de case de schimb din Tara Bascilor.

Integral in Adevarul