Cele mai iubite serii romanesti pentru copii, in cadrul programului Minicinema

Data publicarii: 07-01-2013 | Lifestyle

In cursul lunii ianuarie, in diminetile de week-end, Cinemateca Romana reia programul sau intitulat "Minicinema”, la Sala Eforie (Jean Georgescu) de pe Strada Eforie nr. 2, si la Sala Union (Paul Calinescu) de pe Strada Ion Campineanu nr. 21, cu cele mai populare serii de filme romanesti pentru copii si adolescenti, semnate de maestrii Elisabeta Bostan si Ion Popescu Gopo si avand in distributie nume mari ale scenei si ecranului. Astfel, cei mai mici spectatori au prilejul de a cunoaste - sau de a revedea - personaje indragite precum Veronica, familia de saltimbanci Buffone, surorile Maria si Mirabela, precum si toti prietenii acestora. Pretul biletului de intrare - atat pentru micii spectatori, cat si pentru parintii lor - este de 5 lei.

Programul spectacolelor:

Cinemateca Eforie (filme de Elisabeta Bostan)

VERONICA: sambata, 5 ianuarie, orele 11:00 si 13:00, si sambata, 12 ianuarie, orele 11:00 si 13:00

VERONICA SE INTOARCE: duminica, 6 ianuarie, orele 11:00 si 13:00, si duminica, 13 ianuarie, orele 11:00 si 13:00

SALTIMBANCII: sambata, 19 ianuarie, orele 11:00 si 13:00, si sambata, 26 ianuarie, orele 11:00 si 13:00

UN SALTIMBANC LA POLUL NORD: duminica, 20 ianuarie, orele 11:00 si 13:00, si duminica, 27 ianuarie, orele 11:00 si 13:00

Cinemateca Union (filme de Ion Popescu Gopo)

MARIA MIRABELA: sambata, 5 ianuarie, ora 12:00

MARIA SI MIRABELA IN TRANZISTORIA: duminica, 6 ianuarie, ora 12:00

Prezentari filme:

VERONICA

Romania, 1973 / Feerie muzicala

R: Elisabeta Bostan

Cu: Lulu Mihaescu, Margareta Paslaru, Dem Radulescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan, George Mihaita

Neastamparata Veronica, o fetita care creste la un camin de copii, primeste de ziua ei, in dar de la Zana cea buna, o traista vrajita. Dar, atunci cand fetita refuza sa imparta aceasta bucurie cu ceilalti copii, Zana o pedepseste luandu-i traistuta. Trista, Veronica porneste in cautarea ei si patrunde in lumea magica a padurii.

VERONICA SE INTOARCE

Romania, 1973 / Feerie muzicala

R: Elisabeta Bostan

Cu: Lulu Mihaescu, Margareta Paslaru, Florian Pittis, Dem Radulescu, Vasilica Tastaman, Violeta Andrei, Angela Moldovan, George Mihaita

Plecand in cautarea bunei sale prietene Ratusca, Veronica ajunge din nou in padurea fermecata, regaseste prieteni vechi si isi face altii noi.


SALTIMBANCII

Romania-URSS, 1981 / Film pentru copii, adaptare dupa romanul "Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu

R: Elisabeta Bostan

Cu: Octavian Cotescu, Carmen Galin, Adrian Valcu, Gina Patrichi, Violeta Andrei, Dem Radulescu, George Mihaita, Aurel Giurumia

Filmul urmareste destinul unei familii de circari ambulanti. "Circul Buffone se reintoarce la Iasi, unde micul Geo, fiul patronului, se viseaza explorator arctic precum Nansen. Desi mama l-ar vrea medic, dupa moartea ei destinul il impinge pe baiat in arena circului, unde mirajul inghetului etern va ramane reprezentat de un ursulet alb”. (Tudor Caranfil, "Dictionar de filme romanesti”, 2002)

UN SALTIMBANC LA POLUL NORD

Romania-URSS, 1982 / Film pentru copii, adaptare dupa romanul "Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu

R: Elisabeta Bostan

Cu: Octavian Cotescu, Carmen Galin, Adrian Valcu, Violeta Andrei, Dem Radulescu, George Mihaita, Aurel Giurumia

In continuarea filmului SALTIMBANCII, vestita familie de circari moldoveni, care isi leaga existenta de nemaipomenita dresura a ursului polar Fram, cunoaste mari succese in turnee internationale, dar destinul ei fericit este intrerupt de imbolnavirea lui Marcelloni si a lui Geo, dar si de plecarea lui Fram in lumea gheturilor.

MARIA MIRABELA

Romania-URSS, 1981 / Feerie muzicala cu momente de animatie

R: Ion Popescu Gopo

Cu: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu, Ingrid Cellia Popescu, Ion Popescu Gopo

Povestea unor aventuri petrecute in visul a doua fetite, una "buna”, Maria, cealalta "rea”, Mirabela. O imbinare ingenioasa a jocului actoricesc cu animatia si cu trucajul cinematografic.

MARIA SI MIRABELA IN TRANZISTORIA

Romania-URSS, 1989 / Feerie muzicala cu momente de animatie

R: Ion Popescu Gopo

Cu: Ioana Moraru, Adriana Crucinschi, Oana Pellea, Horatiu Malaele, Stela Popescu

Povestea celor doua fetite, Maria si Mirabela, se continua in Tranzistoria, o lume imaginara aflata in interiorul televizorului. Atunci cand tatal surorilor merge la un atelier pentru a repara televizorul, universul diurn este prelucrat de imaginatia copiilor, iar desenele din dormitorul fetitelor se anima si pornesc in cautarea lor.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: