Creditarea, fara sanse de reviriment in 2013. Bancherii mizeaza pe economisire

Data publicarii: 07-01-2013 | Finante-Banci

2013 se anunta un an dificil pentru sistemul bancar. Chiar daca bancherii preconizeaza evolutii pozitive pe segmentul produselor de economisire, creditarea va ramane in continuare anemica. Potrivit oficialilor din domeniu, cardurile de credit si imprumuturile de tip "Prima Casa” vor ramane in topul preferintelor clientilor pe sectorul de credite.

 Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Catalina Molnar, nu este foarte optimista cu privire la segmentul creditarii in anul care abia a inceput. "Perspectivele activitatii de creditare nu sunt foarte optimiste pentru 2013, avand in vedere riscurile care planeaza asupra procesului de ajustare a bilanturilor bancilor la nivel european, cu efecte asupra liniilor de finantare pentru subsidiare. In plus, trendul de deteriorare a portofoliilor bancilor este de asteptat sa continue, dar si cerintele  suplimentare de provizioane ar putea afecta atat profitabilitatea sistemului bancar, cat si oferta de credite. De asemenea, restrictiile mai mari pentru creditele in valuta acordate debitorilor expusi la riscul valutar vor da un avantaj dinamicii creditarii in lei fata de cea in valuta. Per total, ne asteptam ca stocul de credite (exprimat in lei) sa creasca cu mai putin de 5% in decembrie 2013 fata de decembrie 2012 (aceasta cifra incluzand si impactul unei deprecieri a monedei nationale). Ca distributie a ritmului anual de crestere pe parcursul anului, ne asteptam ca in prima parte din 2013 sa vedem rate mult mai mici de crestere, o revenire spre 5% fiind prevazuta doar in a doua parte a anului. Ritmul de crestere a depozitelor este de asteptat sa ramana peste dinamica stocului de credite, inclinatia spre economisire ramanand preponderenta intr-un mediu economic inca incert si cu o crestere economica sub potential”, afirma economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

 Cardurile de credit vor continua sa castige teren

 Conform oficialilor Bancpost, cardurile de credit vor continua sa fie printre produsele favorite ale clientilor, impreuna cu serviciile de refinantare. "Cardurile de credit vor ramane in preferintele clientilor. De asemenea, pe fondul unui grad de indatorare ridicat, clientii bancilor vor continua sa fie interesati de posibilitatile de reducere a obligatiilor lunare de plata, asadar refinantarea creditelor existente cu posibilitatea de a o obtine o suma suplimentara de bani. In ceea ce priveste creditele ipotecare, cu siguranta Programul «Prima Casa» va ramane si in 2013 principala optiune a clientilor interesati de achizitia unei locuinte”, au declarat oficialii Bancpost.

Integral in Puterea.ro