Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara

Data publicarii: 07-01-2013 | Finante-Banci

Leul a fost anul trecut barometrul tensiunilor de pe scena politica, evolutia sa oglindind o deteriorare puternica a increderii externe in capacitatea tarii de a acorda prioritate respectarii obiectivelor economice asumate.

Pe parcursul anului 2012, in contextul unor schimbari politice majore, ce au culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, aspru criticate de voci cu influenta de pe scena internationala, leul a depasit pragul psihologic de 4,5 lei/euro. 

Pe 3 august, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat adoptarea unei decizii cu privire la validarea referendumului, moneda nationala a atins nivelul minim record de 4,6481 lei pentru un euro.

Pe fondul persistarii situatiei conflictuale dintre presedinte si alianta politica aflata la guvernare, a fost mentionat chiar un scenariu in care euro a fost cotat la 5 lei.

Insa Banca Nationala a aparat cu fermitate leul, chiar si dupa ce creditorii externi ai Romaniei i-au cerut sa limiteze interventiile directe in piata valutara, metoda preferata de BNR constand intr-un control strict al lichiditatii din piata, prin limitarea sumelor injectate bancilor comerciale in cadrul operatiunilor saptamanale tip repo.

In cele din urma, leul a incheiat anul in scadere cu 2,4% fata de moneda unica, de la o cotatie de 4.3219 lei/unitate pe 4 ianuarie, la 4.4287 lei/unitate in ultima zi a lunii decembrie. Moneda noastra a fost singura din Uniunea Europeana care s-a depreciat in raport cu euro.

Deprecierea leului a fost temperata in luna decembrie de ceea ce analistii au indicat a fi o imbunatatire a sentimentului investitorilor fata de tara noastra, dupa ce un nou guvern a fost format cu rapiditate in urma alegerilor parlamentare. Au contribuit, de asemenea, si intrarile in valuta de la romanii reveniti in tara in aceasta perioada.

Cursul in 2013 - intre 4,58 lei/euro si 4,75 lei/euro

In continuare, economistii estimeaza ca leul se va mentine pe aceeasi tendinta de depreciere, in contextul unui nivel ridicat al deficitului de cont curent si al unor investitii straine scazute. 

Prognozele variaza intre 4,58 lei/unitate si 4,75 lei/unitate.

"Ne asteptam ca anul 2013 sa se inscrie in tendinta vizibila in ultimii ani si prognozam un curs de 4,75 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Prognoza este bazata pe faptul ca deficitul de cont curent va fi in continuare relativ ridicat, iar investiile straine scazute", a spus Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, pentru Ziare.com.

Integral in Ziare.com