Pietele si actiunile din ECE continua trendul ascendent in 2013

Data publicarii: 07-01-2013 | Bursa

  •  Declinul macroeconomic va atinge punctul maxim in T1 2013; estimarile privind cresterea economica in 2013: 2,2% in Polonia, 1,1% in Romania, 1,3% in Slovacia
  •  Actiunile  din  ECE:  o posibila pauza scurta in T1; continuarea transferului lichiditatii catre active riscante prezinta un risc in crestere
  •  Indicatorul ZEW-Erste privind sentimentul economic s-a imbunatatit pentru Romania
  •  O  pozitie supra-pondere pentru Rusia este  un pariu solid pentru trimestrul urmator, determinata  in  principal de cautarea unei optiuni pentru investirea lichiditatii dupa evolutia atat de puternica a Turciei

Pietele din Europa Centrala si de Est (ECE) vor fi influentate in 2013 de doua subiecte majore, subliniaza analistii Erste Group in cel mai recent raport privind "Pietele si actiunile din ECE”, publicat astazi. Pe de o parte, incetinirea si chiar recesiunea economica sunt din ce in ce mai evidente, desi declinul va atinge probabil punctul maxim in T1 2013. Pe de alta parte, criza din zona euro nu se va intensifica considerabil. Chiar daca dificultatile nu au trecut si inca nu putem spune ca s-a atins punctul minim, cel putin estimam mai precis unde ne situam in cadrul ciclului. Pe baza acestor doua ipoteze,  la care se adauga sprijinul solid  al bancilor centrale, pietele de capital au  avut de castigat ca urmare a unui declin general al aversiunii la risc. De asemenea, abundenta lichiditatii si cautarea unor randamente semnificative au contribuit la aceasta situatie. "Acesti factori ar trebui sa sustina pietele de capital din ECE o buna parte a anului 2013, cand previzionam continuarea trendului ascendent general. Pe viitor, va fi nevoie de  mai multe argumente fundamentale, cum ar fi imbunatatirea cresterii castigurilor,  pentru  a  sustine  avansul pietelor”, considera Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.

Cadrul macroeconomic din Europa Centrala si de Est: recesiunea va atinge punctul maxim in T1 2013

Temperarea  cresterii economice  a continuat in  tarile din ECE.  Evolutia  slaba a exporturilor si  cererea interna temperata au afectat cresterea in toate tarile, cu exceptia Turciei. Cu toate acestea, in trimestrul al treilea din 2012, nu numai Turcia, ci  si Polonia  si Slovacia au reusit sa inregistreze in continuare  crestere economica in termeni anuali. "Anticipam ca declinul in ECE va atinge punctul maxim in primul trimestru din 2013”, declara Esskuchen.

Pietele din ECE  au inregistrat  performante diferite in 2012,  ceea ce face ca analistii Erste  sa  anticipeze pentru 2013:

  •  o  scadere  economica de  0,1% in Republica Ceha, datorita incertitudinii din zona euro, dar si politicilor de  austeritate interne  si exporturilor ca unica sursa a  cresterii, 
  •  o crestere de 1,1% a PIB-ului Romaniei, intrucat renegocierea unui acord cu FMI  si  continuarea  eforturilor de imbunatatire a gradului de absorbtie a  fondurilor UE vor sustine creditarea.
  •  Economia Ungariei va ramane in recesiune in  2013. Politicile economice ale guvernului submineaza potentialul de crestere economica pe termen lung  si exista pericolul de revenire a aversiunii la risc in randul investitorilor, ceea ce ar putea face ca situatia finantarii guvernului sa redevina rapid negativa - in special avand in vedere ca sansele ca guvernul sa incheie in curand un acord cu FMI sunt reduse.

Actiunile din ECE: inceput lent in ianuarie, crestere mai puternica spre sfarsitul primul trimestru

Europa Centrala si de Est/Europa de Sud-Est au avut o evolutie destul de buna in ultimul trimestru din 2012, cel putin in ceea ce priveste Republica Ceha si Slovenia, in timp ce Serbia a inregistrat performante solide, iar evolutia Croatiei a confirmat perspectiva pesimista a analistilor Erste. Si evolutia Poloniei a depasit asteptarile, sustinuta probabil intr-o mai mare masura de relaxarea monetara. "Suntem chiar multumiti de rezultatele atat de bune ale  bursei de la Bucuresti, chiar daca principala retinere a fost lichiditatea. In final, recomandarea de supra-pondere  clara pentru Turcia a fost cu siguranta optiunea corecta, in timp ce Rusia a dezamagit”, sintetizeaza Esskuchen.Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare in Europa Centrala si de Est.  Cei aproximativ  50.000  de angajati deservesc  17  milioane de clienti in 3.100 de sucursale din opt tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia, Ucraina). La data  de 30 septembrie 2012, totalul activelor detinute de Erste Group era de 217,0 miliarde euro, profitul operational de 2.618,5 milioane euro si  raportul cost-venit de 51,9%..

In general, analistii  anticipeaza un  debut relativ  lent in 2013, dupa ce pietele au incheiat anul 2012 in forta.  O usoara consolidare ar putea fi urmata de o imagine mai clara privind perspectiva de crestere, punand bazele unui  al doilea impuls pentru piete. "Consideram ca marcarea profiturilor si o usoara consolidare nu ar fi deloc actiuni  negative, in special avand in vedere convingerea noastra ca pietele au  crescut in mare parte datorita unei  schimbari  in perceptia  riscului. Tindem sa  estimam  o crestere mai puternica in special spre sfarsitul  primului  trimestru din 2013”, explica Esskuchen. 

Sentimentul economic se imbunatateste pentru  Romania

Cel mai recent indicator  ZEW/Erste  privind sentimentul  pentru ECE arata ca asteptarilor economice pentru ECE in  urmatoarele sase luni s-au inrautatit usor. Expertii asteapta in continuare o oarecare stabilizare a evolutiei economice in  urmatoarele  sase luni in Republica Ceha, Polonia  si Slovacia. Prin urmare, evaluarea situatiei actuale din  Slovacia  si Polonia este mai degraba echilibrata sau  pozitiva. Sentimentul economic  privind Romania  s-a imbunatatit semnificativ. Evaluarea expertilor privind situatia  economica actuala s-a imbunatatit pentru Croatia, Ungaria si Romania.

Alocarea in functie de tara: supra-pondere pentru Rusia  este o recomandare solida pentru trimestrul urmator, in special avand in vedere cautarea unei optiuni pentru investirea lichiditatii dupa evolutia atat de puternica a Turciei.

"In mod cert,  cea mai puternica propunere  a noastra  este schimbarea dinspre Turcia  spre Rusia. Romania  si Europa de Sud-Est (adica Serbia) ar putea beneficia de pe urma statutului lor de piete de frontiera, presupunand ca perceptia generala asupra riscului se mentine pozitiva. Ramanem mai degraba precauti in privinta Poloniei, fiind evident ca indicatorii fundamentali nu permit construirea unui caz pozitiv. Pentru Austria si ECE, ne mentinem un optimism prudent, dar ne asteptam din nou la o oarecare consolidare dupa evolutia puternica din T4 2012”, spune Esskuchen.

Austria - neutru

Riscul ar trebui sa ramana un factor convingator pentru piata, avand in vedere ca aceasta ofera una dintre cele mai mari prime de risc pentru actiuni - evident,  si  datorita randamentelor scazute.  Piata  prezinta  in continuare  un randament suplimentar de aproximativ 700 puncte de baza pentru investitii in actiuni si cautarea unor randamente in afara pietelor de obligatiuni slabe, ar putea duce spre piata austriaca. Desi ne asteptam ca piata sa stagneze dupa ce a incheiat in forta anul 2012, recomandarea noastra pentru Austria este putin mai temperata decat data  trecuta.

ECE - clar neutru

Grupul de piete format din Ungaria, Republica Ceha si Slovenia se plaseaza pe pozitii relativ pozitive. Asteptarile  generale privind  cresterea castigurilor sunt surprinzator de puternice in cazul Sloveniei, rezonabile  pentru Republica Ceha, dar relativ slabe pentru Ungaria. In cazul Ungariei, asteptarile au scazut, la acestea adauganduse  si un risc politic inca ridicat. Foarte probabil, relaxarea monetara va continua in  Ungaria, dar  este posibil ca  acest potential sa fi fost deja valorificat in cea mai mare parte.  Republica Ceha,  cu  recentele  randamente de  dividende si principala companie blue chip, CEZ, sanctionata inca prea dur, ar putea fi capabila sa faca din nou diferenta. 

Polonia - neutru catre sub-pondere

Polonia nu este doar cea mai  scumpa piata din regiune, ci  se tranzactioneaza deja peste nivelurile de evaluare istorice. Pana in prezent, perspectiva de crestere pentru Polonia este cea mai slaba dintre toate tarile din regiune                                 

Indicatorul privind sentimentul economic ZEW-Erste Group pentru Europa Centrala si de Est, inclusiv Turcia (ECE) este calculat ca fiind echilibrul dintre asteptarile pozitive si cele negative privind evolutia economic intr-un orizont de sase luni. 

Soldul categoriilor de evaluare pozitiva si negativa conform respondentilor din cadrul Studiului privind pietele financiare din ECE; Sursa: ZEWErste Group este principalul furnizor de servicii financiare in Europa Centrala si de Est.  Cei aproximativ  50.000  de angajati deservesc  17 milioane de clienti in 3.100 de sucursale din opt tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia, Ucraina). La data de 30 septembrie 2012, totalul activelor detinute de Erste Group era de 217,0 miliarde euro, profitul operational de 2.618,5 milioane euro si raportul cost-venit de 51,9%..si nu se estimeaza ca lichiditatea va avea un impact semnificativ. Continuarea relaxarii monetarii ar trebuie sa fieun factor de sustinere. Prin urmare, confirmam recomandarea slab neutru.

Romania si Bulgaria - supra-pondere moderata

Indicatorii fundamentali arata destul de bine si, recent, opinia generala privind cresterea castigurilor s-a imbunatatit destul de mult. Atat  timp cat situatia politica  nu va  avea impact  prea mare  in piata, lichiditatea suplimentara  ar putea ajunge pe piata. Totusi, riscul ramane ridicat in continuare si de indata ce vom constata o deteriorare majora a sentimentului general, Romania va fi nevoita sa suporte consecintele statutului sau de piata de frontiera.

Rusia - supra-pondere

Cel mai puternic argument pentru piata din Rusia in acest moment ar trebui sa fie lichiditatea - in special atunci cand este analizata drept  piata alternativa,  comparativ cu Turcia. In timp ce Turcia  se indreapta spre un  posibil punct de cotitura negativ in ceea ce priveste situatia lichiditatii, Rusia se apropie de un punct pozitiv. Performanta inregistrata in decembrie 2012 indica deja o schimbare, moment in care piata din Rusia avea rezultate la fel de  bune ca cea din Turcia. Mizand oarecum pe Rusia ca alternativa relativa pentru Turcia, lichiditatea fiind factorul decisiv, suntem de acord cu rezultatul modelului si recomandam supra-pondere pentru aceasta piata. 

Europa de Sud-Est - neutru catre supra-pondere

Daca presupunem ca perceptia asupra riscului ramane una pozitiva, Serbia poate fi plasata intr-o pozitie similara cu Romania. Cu siguranta, riscul este ridicat, iar lichiditatea va ramane de asemenea un obstacol major. Cu toate acestea, sustinuta de o crestere rezonabila a castigurilor,  piata  este cel mai departe de a atinge nivelurile de evaluare istorice. Perspectiva pentru Croatia este mai putin pozitiva. Opinia generala privind cresterea si-a revenit usor abia recent. Prin urmare, combinand cele doua piete, rezultatul ar fi neutru catre supra-pondere, atenuand putin rezultatul clar al modelului.    

Turcia - clar neutru

Chiar daca Turcia nu este in mod cert costisitoare comparativ cu tarile din regiune, aceasta a fost prima piata pe care s-a depasit nivelul de evaluare istoric si unde se tranzactioneaza in prezent la 11% peste raportul mediu P/E. Avand in vedere evolutia de top din 2012, ne putem astepta la o stagnare in T1 2013. Re-evaluarea continua a pietei pe baza  continuarii reducerii primelor de risc  la definirea preturilor tinta ramane un argument solid pentru piata. Cu toate acestea, ca alternativa fata de Rusia, ar putea avea de suferit in T1. 

Principalele 10 companii recomandate

"Favorizam  Semperit,  Polytec si Verbund in Austria,  si  Akfen,Tornular REIT,  Halkbank si Isbank in Turcia.  Preferam cele doua banci datorita expunerii lor pe segmentul de retail si cotei mai mari detinuta de baza de finantare  TRY  in structura lor de finantare comparativ cu alte banci”, adauga Esskuchen. Pe lista principalelor 10 companii recomandate se afla  si  Fondul Proprietatea din Romania, ale carui actiuni au inceput sa creasca. Krka se afla din  nou printre principalele companii selectate. "Anticipam o continuare a tendintei de revenire a companiei Richter Gedeon, unde dublarea dividendelor a fost o miscare pozitiva, randamentele fiind inca scazute”