Cu cat s-a scumpit benzina in Romania in 2012

Data publicarii: 07-01-2013 | Auto

In 2012, pretul unui litru de benzina fara taxe si impozite a crescut, in medie, cu 3,8% in Romania, in timp ce in alte state europene, precum Germania sau Spania, pretul carburantului a scazut cu circa cinci procente, reiese din cele mai recente date ale Comisiei Europene (CE).

Astfel, daca la inceputul anului trecut pretul cerut de un distribuitor de carburant era de aproximativ 63 de eurocenti pe litru, la care se adauga taxele percepute de stat, 12 luni mai tarziu, mai exact la jumatatea lunii decembrie, un litru de benzina costa, in medie, 66 de eurocenti.

Spre comparatie, in Germania, pretul unui litru de benzina fara taxele si impozitele percepute la carburanti, costa 69 de eurocenti in ianuarie 2012, iar la sfarsitul anului 65 de eurocenti, cu 5,1% mai putin.

In 2012, cele mai mari scumpiri la carburanti au avut loc in Irlanda (14,6%), Malta (10,5%) si Bulgaria (8,5%), in timp ce in alte noua state europene, pretul benzinei a scazut, reiese din datele oficiale.

Romania a ramas insa pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste pretul unui litru de benzina la pompa.

Astfel, la jumatatea lunii decembrie, un roman scotea din buzunar, in medie, 1,25 de euro pentru un litru de benzina, in timp ce in Italia, acelasi tip de carburant costa 1,74 euro.

Chiar si asa, dintr-o analiza realizata de gandul reiese ca un roman care castiga salariul minim garantat de catre stat isi poate alimenta masina de trei ori pe luna, in timp ce venitul minim garantat unui cetatean din Irlanda ii ajunge pentru a face 25 de plinuri.

In 2013, conform calendarului stabilit de executiv nivelul accizelor pentru motorina va creste de la 374 euro/tona la 391 euro/tona. Totodata, cursul la care se va calcula nivelul accizelor la carburanti, respectiv cotatia oficiala anuntata in prima zi lucratoare a lunii octombrie 2011 (4,5223 lei/euro) de catre Banca Centrala Europeana (BCE) este mai mare decat cel dupa care s-au calculat anul trecut.

Integral in Gandul.info