De ce s-a apreciat leul. Ce spune BNR

Data publicarii: 08-01-2013 | Finante-Banci

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa mentina dobanda cheie la 5,25%, si se asteapta ca inflatia sa intre in tinta in perioada urmatoare. Totodata, calmarea situatiei politice dupa formarea noului guvern, precum si controlul lichiditatii au dus la stabilizarea cursului de schimb.

Membrii CA al BNR se asteapta ca rata anuala a inflatiei - 4,56% in luna noiembrie - sa revina in intervalul tinta de 2,5% (+/- 1 pp) pana la sfarsitul anului.

"Perspectivele raman favorabile revenirii ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului-tinta pana la finele anului curent, dar se mentin riscurile si incertitudinile legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile", se arat[ ]n comunicatul detaliat al BNR privind sedinta de politica monetara.

Motivele pentru care inflatia nu ar trebui sa creasca in perioada urmatoare nu sunt tocmai imbucuratoare pentru economie. Aceasta se va "redresa lent", pe fondul recesiunii din zona euro, productia industriala si comertul se descurca "modest" si creditul acordat sectorului privat este in incetinire.

In alta ordine de idei, conducerea BNR este de parare ca, pe langa faptul ca au fost mai putini bani in piata, leul s-a apreciat si datorita noului guvern, mai exact a faptului ca avem unul dupa alegerile din decembrie.

Integral in Economica.net