Erste: Economia Romaniei va creste cu 1,1%

Data publicarii: 09-01-2013 | Finante-Banci

Punctul maxim al declinului va fi primul trimestru, noteaza banca austriaca

Economia Romaniei va creste in acest an cu 1,1%, mai putin de jumatate fata de estimarea de 2,5% realizata de Fondul Monetar International (FMI) in luna octombrie, potrivit unui raport realizat de Erste Group.

Analistii noteaza ca declinul macroeconomic va atinge punctul maxim in primul trimestru al anului 2013, estimand o crestere economica de 1,1% pentru Romania, de 2,2% pentru Polonia, de 1,3% pentru Slovacia si o scadere economica de 0,1% pentru Republica Ceha, pe fondul incertitudinii din zona euro, dar si politicilor de austeritate interne si exporturilor ca unica sursa a cresterii. Ungaria va ramane in recesiune mai departe si in noul an, iar sansele ca aceasta sa incheie rapid un nou acord cu FMI sunt reduse, se mai arata in studiu.

"Temperarea cresterii economice a continuat in tarile din ECE (statele din centrul si estul Europei - n.r.). Evolutia slaba a exporturilor si cererea interna temperata au afectat cresterea in toate tarile, cu exceptia Turciei. Cu toate acestea, in trimestrul al treilea din 2012, nu numai Turcia, ci si Polonia si Slovacia au reusit sa inregistreze in continuare crestere economica in termeni anuali. Anticipam ca declinul in ECE va atinge punctul maxim in primul trimestru din 2013”, arata Henning Esskuchen, director pentru CEE Equity Research din cadrul Erste Group, in cadrul celui mai recent raport privind "Pietele si actiunile din Europa Centrala si de Est”, publicat luni.

Integral in Jurnalul.ro