Dobanzile la lei au ajuns din nou duble fata de euro

Data publicarii: 09-01-2013 | Finante-Banci

Dobanda anuala efectiva medie la creditele in lei pentru achizitia de locuinte a urcat la 8,6% pe an la sfarsitul lunii noiembrie, fiind in crestere cu peste 1,5 puncte procentuale fata de nivelul din urma cu sase luni. Comparativ, costul efectiv al unui imprumut in euro este de 4,8% pe an.

Diferentialul de dobanda intre lei si euro s-a majorat cu un punct procentual doar in perioada septembrie-noiembrie, pana la aproape patru puncte in conditiile in care cresterea dobanzilor la lei a venit in paralel cu scaderea constanta a costului creditelor in euro. Rata lunara la un credit in euro este in prezent cu circa 30% mai mica decat la lei.

Cred ca numai unu din 20 de clienti se imprumuta in lei si de obicei in cazul creditelor de valoare mai mica. Am facut un calcul care arata ca un credit in euro ar deveni nerentabil doar in cazul in care moneda europeana urca la 7 lei", spune Liviu Andrei, directorul general al brokerului de credite Alliance Finance.

Dobanzile la imobiliarele in lei coborasera la un minim de 7% pe an in luna mai in conditiile in care bancherii se imprumutau la randul lor mai ieftin de pe piata interbancara. Dobanda la lei se apropiase in acest context la mai putin de trei puncte procentuale de cea la euro. Ulterior, costul finantarii in lei a crescut pe piata interbancara, iar bancile au majorat in consecinta dobanzile la credite.

Sursa: Ziarul Financiar