FMI ii recomanda Portugaliei reducerea cheltuielilor

Data publicarii: 10-01-2013 | International

Fondul Monetar International (FMI) i-a recomandat Portugaliei, tara care beneficiaza de un ajutor financiar acordat de FMI si UE, sa micsoreze numarul functionarilor si, in acelasi timp, sa reduca salariile acestora si pensiile, in scopul de a face economii de 4 miliarde de euro, a semnalat, miercuri, un cotidian portughez, potrivit AFP.

Aceste recomandari, dezvaluite de Jornal de Negocios, ar urma sa contribuie la proiectul premierului Pedro Passos Coelho de a reduce cheltuielile publice cu 4 miliarde de euro in doi ani (2013-2014) pe baza unei 'reforme a statului' ce a fost anuntata in octombrie. 

Guvernul solicitase atunci expertiza FMI si a Bancii Mondiale (BM) pentru a pune la punct aceasta reforma, pe care premierul doreste sa o vada precedata de o mare dezbatere nationala. 

In raportul sau, elaborat impreuna cu Banca Mondiala si Comisia Europeana, FMI recomanda reducerea cu 20% a numarului celor aproximativ 700.000 de functionari portughezi, ceea ce ar urma sa permita economisirea a 2,7 miliarde de euro, in timp o reducere de 7% a salariilor lor ar conduce la economii de 760 de milioane de euro. 

Aceste propuneri au provocat imediat numeroase critici, in special din partea sindicatelor, insa guvernul a precizat ca era vorba de 'sugestii si nu decizii'. 

'Acesta este un atac fara precedent' impotriva functiilor sociale ale statului, a estimat Armenio Carlos, sef al CGTP, principalul sindicat. 'Concluziile raportului sunt absolut inacceptabile', a subliniat Joao Proença, secretar general al UGT, a doua confederatie sindicala a tarii. 

FMI propune, de asemenea, marirea varstei de pensionare si posibilitatea ca guvernul sa revizuiasca nivelul pensiilor in functie de necesitatile bugetare. 

In general, FMI estimeaza ca sistemul portughez de protectie sociala este 'prea costisitor' si ca alocatiile pentru somaj sunt 'prea mari' si acordate 'prea mult timp'. 

Guvernul a pus deja in practica masuri stricte de austeritate, foarte nepopulare, in scopul de a reduce deficitul bugetar la 5% din PIB in 2012 si la 4,5% in 2013. 

Pentru acest an, el a pus la punct un buget de o austeritate fara precedent, care a provocat deja un val de proteste, in timp ce presedintele Anibal Cavaco Silva si opozitia au sesizat Curtea Constitutionala pentru ca aceasta sa se pronunte asupra legalitatii unora dintre dispozitii.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: