Au renuntat la lumea finantelor si s-au reprofilat

Data publicarii: 10-01-2013 | Finante-Banci

Au dus o existenta agitata in lumea finantelor si au castigat bine. Dar intr-o zi, instabilitatea pietelor sau o oportunitate oferita brusc de un plan social a schimbat radical viata acestor "golden boy”. Unii si-au creat intreprinderi proprii, altii s-au dedicat in intregime pasiunilor lor. 

Au castigat foarte bine lucrand in tumultuoasa lume a finantelor, au trait intens fiecare clipa petrecuta la locul de munca. Pana intr-o zi insa cand, deliberat sau fortati de imprejurari, ei si-au incuiat in dulap costumele scumpe, pentru a se lansa in aventura infiintarii unei afaceri proprii sau pentru a se consacra trup si suflet pasiunilor lor. 

Acesti fost "golden boy”, care s-au reprofilat, sunt foarte numerosi. Fara o vorbi de o miscare generalizata, mai multi specialisti estimeaza ca reconversiile au devenit mai frecvente de la falimentul bancii Lehman Brothers, in septembrie 2008, si pe fondul crizei datoriilor. "Stiu un fost director de banca transformat in patron de cabane, altii au investit in imobiliare”, spune Eric Singer, seful unui birou de recrutare de cadre. 

Valul de concedieri care a cuprins aproape intreaga lume bancara, reducerea salariilor si a bonusurilor, disparitia anumitor activitati aducatoare de profit sunt tot atatea motive pentru care fostii finantisti si-au cautat norocul in alte domenii. "Inainte, sectorul finaniar a constituit un univers unde fiecare putea fi remunerat in functie de competente via modele matematice, obiective. A fost o lume care a permis unor tineri proveniti dintr-un mediu social defavorizat sa acceada la un anumit statut”, explica Redha Moali, fost broker refugiat in cultura. 

Sebastien Beguin, fost manager la Nyse Euronext: de la Bursa din Paris, la cosmetice in Provence

"Cand iesi din finante, intelegi cat de deconectat erai de realitate”. Sebastian Beguin, fost manager al echipei de "proiecte si studii functionale” la Nyse Euronext, operatorul Bursei din Paris, a facut marele salt, preluand afacerea de familie specializata in cosmetice naturale. "Cand angajez personal, oamenii se declara ingrijorati de cat ii costa benzina pana la servici. Si imi dau seama ca in inaltele sfere ale banului, nu se cunoaste viata reala”, spune Sebastian. 

Are 39 de ani, din care 14 i-a petrecut in finante. Profitand de un plan de reorganizare la Nyse Euronext, el a trecut de la coordonarea unor mari proiecte informatice la fabricarea de sapunuri si uleiuri esentiale. "Nu stiam mai nimic despre acest domeniu. Parintii mei, care au infiintat intreprinderea, m-au invatat tot ce inseamna fabricarea acestor produse”, spune el.

Gerard Augustin-Normand, fost CEO la Richelieu Finance: de la bani, la cai

Care este punctul comun dintre gestionarea de active si cai? "Spiritul de competitie si selectia unor elemente bune”, raspunde Gerard Augustin-Normand. Fondatorul firmei Richelieu Finance, in 1985, el a facut din pasiunea pentru cursele de cai una dintre activitatile prioritate ale vietii. Astazi, el este unul dintre cei mai mari proprietari de pur sange francezi, cu aproape 160 de cai. Inca presedinte, dar fara responsabilitati operationale, al Richelieu, Gerard a parasit conducerea societatii in 2010, la doi ani dupa achizitia ei de catre grupul belgian KB, in plin marasm financiar. "Chiar daca nu m-am rupt definitiv de lumea finantelor, ma simt mai liber astazi, pentru ca nu mai gestionez banii altora”. 

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: