Dobanda la credite in lei ar putea scadea in 2013

Data publicarii: 11-01-2013 | Finante-Banci

Majorarea dobanzilor la credite de nevoi personale sau ipotecare in lei a survenit pe fondul cresterii indicilor Robor cu aproape 2 procente fata de minimul atins in luna aprilie 2012.

Minimul atins de indicele Robor 3M, cel mai utilizat indice la calcularea dobanzilor variabile de catre bancheri, a fost de 4.23% la inceputul lunii aprilie, atunci cand Banca Nationala se afla in plin proces de scadere a dobanzii de politica monetara, iar inflatia se afla la minime istorice.

Incepand cu luna mai dobanzile au inceput sa creasca abrupt, datorita crizei politice interne, dar si a acutizarii crizei din zona euro. Pentru a calma cresterea cursului de schimb valutar, BNR a permis cresterea dobanzilor din piata monetara, miscare care a condus la dobanzi mai mari pentru creditele in lei.

Dobanzile mai mari la creditele in lei au facut ca cererea romanilor pentru aceste credite sa scada in favoarea celor in valuta, chiar daca pe final de an mai multe banci au anuntat ca nu vor mai acorda credite in valuta, iar majoritatea bancilor nu au mai acordat in ultimul an credite de consum in valuta.

Preferinta pentru credite in valuta, si in special pentru cele in euro, se bazeaza pe dobanzile mult mai mici la euro, mai ales ca in 2012 acestea au primit un sprijin din partea Euribor, care a coborat sub 0.2% in cazul indicelui Euribor 3M. Astfel, dobanda la creditele in euro a scazut cu peste 1 procent in 2012, in timp ce la lei a ramas neschimbata.

Aceasta situatie ar putea sa se schimbe in acest an, dobanda Euribor nu mai are unde sa coboare, astfel ca dobanda la creditele in euro mai poate sa scada doar daca bancile reduc marjele proprii, in timp ce la lei, indicele Robor se afla la un nivel ridicat, si ar trebui sa coboare pe masura ce inflatia scade, iar presiunile pe cursul de schimb vor disparea.

In ajutorul ieftinirii imprumuturilor in moneda nationala ar putea veni din nou Banca Nationala, prin noi taieri ale dobanzii de politica monetara, care acum se situeaza la 5.25%.

Integral in MoneyCenter.ro