Unde se opreste leul?

Data publicarii: 11-01-2013 | Finante-Banci

Moneda nationala recupereaza ceea ce a pierdut in vara. Cel mai probabil, BNR nu va o lasa sa creasca mult.

Leul a continuat in ultimul timp sa se aprecieze pentru a atinge ieri un nivel de 4,37 lei/euro. Moneda nationala nu a mai fost atat de puternica din luna aprilie 2012. Romania se bucura inca de increderea investitorilor care au primit cu bine vestea ca noul guvern beneficiaza de o majoritate confortabila in Parlament, care le-ar putea permite sa realizeze reformele propuse.

Guvernul "repara" practic, acum, ceea ce a stricat in vara, cand criza politica a trimis leul la niveluri de minim istoric. "Leul ramasese una din cele mai depreciate monede din zona, din cauza crizei acute prin care a trecut tara odata cu incercarea de destituire a presedintelui. Acum, leul recupereaza decalajul fata de euro", a spus pentru EVZ dealerul unei mari banci locale.

De ce creste leul

Tehnic, episoadele de crestere a monedei din ultimele zile se explica prin faptul ca Romania ofera acum unele dintre cele mai bune randamente pentru titlurile de stat, la nivel zonal. Prin urmare, investitorii straini schimba sumele in euro pe care le detin, in lei, pentru a investi in titlurile romanesti. Finantele au reusit in ultimul timp sa scada dobanzile acordate la imprumuturi.

Integral in EVZ.ro