Pilonul II se apropie de 6 milioane de participanti

Data publicarii: 14-01-2013 | Finante-Banci

  • Marius Popescu: Dupa primele 11 luni din 2012, pe Pilonul II, piata a inregistrat o crestere de peste 220.000 de noi participanti, nivelul total ajungand la 5,74 milioane
  • Activele nete administrate au crescut cu 44,8%, pana la 9,3 miliarde lei

Analizand cifrele, anul 2012 a fost unul dificil, dar de succes pentru sistemul de pensii private. In pofida tuturor turbulentelor - economice, financiare si politice - fondurile de pensii au continuat cresterea, consolidarea si au inregistrat rezultate investitionale foarte bune, a spus presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Marius Popescu.

"Daca ne uitam putin in urma la 2012, vedem un an greu: s-au succedat trei guverne, o situatie politica tensionata, o economie in stagnare si piete financiare volatile. Chiar si asa, sistemul de pensii private s-a mentinut stabil si cu rezultate bune. Dupa primele 11 luni, pe segmentul pensiilor obligatorii (Pilonul II), piata a inregistrat o crestere de peste 220.000 de noi participanti, nivelul total ajungand la 5,74 milioane. De asemenea, activele nete administrate au crescut cu 44,8%, pana la 9,3 miliarde de lei. Cat priveste rezultatul investitiilor, cele 9 fonduri au inregistrat pe primele 11 luni din 2012 un randament mediu ponderat de 9%, ceea ce arata perspectivele unui nou an cu o performanta investitionala de doua cifre", a declarat, pentru Curierul National, presedintele APAPR, Marius Popescu.

El a aratat ca pana in luna decembrie fondurile de pensii au primit in administrare aproape 8 miliarde de lei in contributii nete si au adaugat castiguri nete de peste 1,3 miliarde de lei pentru participanti. "In aceeasi perioada (primele 11 luni din 2012), pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), numarul de participanti nou atrasi a fost de peste 28.000, nivelul total ajungand la aproape 289.000, adica o crestere a participantilor cu peste 10%. La nivelul activelor nete administrate s-a inregistrat o crestere de peste 33%, pana la 580 de milioane de lei. In ceea ce priveste randamentul mediu al pietei, cele 11 fonduri au marcat o performanta medie ponderata de peste 8%, in linie cu rezultatele bune ale Pilonului II", a precizat Popescu.

Integral in Curierul National