Ungaria da vina pe Nouriel Roubini pentru deprecierea forintului

Data publicarii: 15-01-2013 | International

Ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, a declarat luni ca investitorii speculeaza impotriva forintului ungar la sfaturile celebrului economist Nouriel Roubini, acesta fiind motivul pentru care moneda ungara a coborat la un nivel record in raport cu euro, transmite Bloomberg.

Forintul ungar s-a depreciat brusc saptamana trecuta, trecand pragul psihologic de 300 de forinti pentru un euro, dupa ce Gyorgy Matolcsy, considerat candidatul cu cele mai mari sanse la postul de guvernator al Bancii centrale, a publicat un articol in cotidianul Heti Valasz in care sustine ca Ungaria ar trebui sa respinga modelele economice 'traditionale', inclusiv politicile care au mentinut forintul puternic pentru a contracara inflatia. 

In schimb, luni Matolcsy a dat vina pe recomandarile facute de Roubini, cofondator al firmei de consultanta Roubini Global Economics LLC, pentru deprecierea forintului. 

'Nouriel Roubini, unul din cei mai influenti analisti financiar din lume, a recomandat adoptarea unei pozitii short fata de forint intr-un raport trimis investitorilor. Se pare ca speculatorii au urmat sfatul lui Roubini si au inceput sa atace forintul', a declarat ministrul ungar al economiei. 

Luni la pranz, forintul ungar era cotat la 297 forinti pentru un euro, cu 2,7% mai putin decat la inceputul lunii si de asemenea cea mai slaba cotatie din ultimele sapte luni. 

Nouriel Roubini, denumit si Dr. Doom, este celebru pentru acuratetea cu care a estimat magnitudinea crizei financiare globale din 2008. 

Sursa: AGERPRES/

Ultimele stiri pe BankNews.ro: