S-a pierdut un impozit: tranzactiile valutare prin banci

Data publicarii: 15-01-2013 | Finante-Banci

Daca vinzi 1.000 de actiuni SIF la bursa, platesti impozit de 16% pe profit. Daca cumperi un milion de euro prin banca si il transformi in lei cand cursul va sari din nou, obtinand in felul asta profit, Fiscul n-o sa te deranjeze niciodata. Am mers ieri de la Ana la Caiafa fiscala, pe urmele acestui impozit pierdut.

 Cand vorbesc de tranzactiile valutare la vedere, nu ma refer la "cetateanul Kane" din Berceni care cumpara 500 de euro azi pentru concediul din Bulgaria, vinde cei 100 care-i raman la un curs mai mare, face profit si da cu tifla Fiscului. Nu ca n-ar exista si genul asta de cazuri si personaje, e greu insa sa faci profit cand banca iti vinde valuta cu 1-2% mai scump decat cursul oficial al BNR si o rascumpara cu 1-2% sub acesta cand vrei sa "dezinvestesti". Am in vedere persoanele bine mobilate financiar, care tranzactioneaza prin serviciile de private banking sume de la 5 zerouri in sus, la cotatii foarte apropiate de cele oficiale din piata interbancara, si care nu platesc niciodata impozit pe profitul realizat.

Iata ce raspunsuri am primit. "Intrebati-i pe cei care sunt acum la Fisc, ei stiu de ce nu se plateste" mi-a spus fostul sef ANAF, Sorin Blejnar. "Bine, dar tranzactii valutare prin banci nu se fac de 6 luni, ci de ani buni". Da? Eu nu vreau sa mai aud de Fisc, imi pare rau" a incheiat domnul Blejnar. Enache Jiru, fost secretar de stat la Finante, si-a declinat competenta in domeniu. "Banuiesc ca Fiscul nu are capacitatea de a urmari toate aceste operatiuni, unele foarte marunte" a presupus domnia sa. "Bine, dar n-ar rezolva asta un soft, cum se intampla cu dobanzile bancare, astfel incat impozitul sa fie retinut la sursa?" a fost intrebarea noastra retorica. "Nu se impoziteaza genul asta de tranzactii pentru ca sunt mai greu incadrabile, nu stii cat de aleatorii sunt. In cazul unui depozit e un contract cu banca, in cazul operatiunilor bursiere-unul cu brokerul. Asa, ne putem intreba de ce nu platesc impozit cei care cumpara mere din Obor si le revand in Dorobanti, pe persoana fizica" spune analistul Ionel Blanculescu. L-am intrebat si pe presedintele Consiliului Fiscal despre acest impozit lipsa, dar n-am obtinut un raspuns pe loc, Ionut Dumitru ne-a solicitat un timp de informare.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: