Maximum 20.000 de euro, despagubirea pentru o casa distrusa

Data publicarii: 24-10-2006
Ca sa scape de traditionalul balamuc cu sinistratii la viitoarele inundatii sau, Doamne fereste, de problemele create de un cutremur, Guvernul vrea sa introduca urgent asigurarea obligatorie a locuintelor, aflam din cotidianul Gandul. Conform unui proiect de lege initiat de Ministerul Administratiei si Internelor, pana in martie 2007 ar trebui sa fie asigurate toate locuintele din Romania. Mecanismul este simplu: romanii nu dau mai nimic la stat, nici nu primesc mare lucru, iar Guvernul scapa de o grija.

De fapt, si in expunerea de motive a proiectului de lege initiatorii au scris clar ca principala lor problema a fost doar cum sa elimine cheltuielile de la buget. "Programul urmareste crearea unui sistem de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva principalelor tipuri de dezastre naturale la care este supus teritoriul Romaniei. In acest context, unul din obiectivele majore ale sistemului este de a reduce cat mai mult posibil efortul financiar al Guvernului in cazul producerii unor dezastre naturale majore".

Conform proiectului de lege, prima de asigurare si valoarea asigurarii se stabilesc simplu. Locuintele din Romania se impart in doua categorii: tipul A - constructie cu structura de beton armat ori metal, sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic, si tipul B - constructie cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

Romanii care au locuinte tip A trebuie sa plateasca 20 de euro pe an - prima de asigurare, iar in caz de dezastru vor primi o despagubire de cel mult 20.000 de euro. Cei care au locuinte de tip B trebuie sa plateasca 10 euro pe an si pot spera la o despagubire de cel mult 10.000 de euro. Termenul locuinta include si locuinta sociala, de serviciu, de interventie, de necesitate, de protocol, precum si casele de vacanta.

Fiecare trebuie asigurata conform regulilor de mai sus. Familiile care beneficiaza de ajutor social vor fi scutite de plata primei de asigurare, autoritatile locale fiind cele care vor trebui sa gaseasca fonduri pentru a o acoperi. Pentru ceilalti, prima de asigurare se deduce din impozitul pe venit, deci romanii nu vor scoate propriu zis bani din buzunar. Pe de alta parte, insa, cu 20.000 de euro, in cazul in care primesti integral despagubirea maxima asigurata de lege, e imposibil sa-ti construiesti sau sa-ti cumperi o casa.

Proiectul nu face nici o diferenta intre tipurile de case. Una este, de pilda, sa-ti asiguri pe piata libera, o locuinta intr-o cladire din Bucuresti, cu bulina rosie, care, la un eventual cutremur, are 80% sanse sa se prabuseasca, si alta este sa-ti asiguri o locuinta intr-un bloc construit in 86. Nici normele prin care se va stabili valoarea despagubirii in cazul in care o locuinta este avariata partial nu sunt pomenite in proiect.

In schimb, proiectul prevede ca "asiguratii care efectueaza, fara autorizatia necesara, modificari fata de proiectul care a stat la baza construirii cladirii cu destinatia de locuinta, si care afecteaza structura de rezistenta a acesteia si creste expunerea la unul din riscurile asigurate nu vor fi despagubiti in baza asigurarii obligatorii in cazul producerii acestora".

Respectivii proprietari sunt scutiti de asigurarea obligatorie. Acest articol pune insa o problema practica: cum vor reusi societatile de asigurari sa efectueze inspectii de risc pentru 8,3 milioane de locuinte, numarul total al locuintelor din Romania, in cateva luni, cand exista cazuri de locuinte in care nici macar nu sunt cunoscuti proprietarii?

Sanctiunile sunt insa clare: proprietarul care refuza sa-si asigure locuinta capata o amenda intre 100 si 500 RON, societatea de asigurare care refuza sa incheie vreo polita - amenda intre 500 si 1.000 RON.

Citeste tot articolul in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: