Maximum 20.000 de euro, despagubirea pentru o casa distrusa
Data publicarii: 24-10-2006
De fapt, si in expunerea de motive a proiectului de lege initiatorii au scris clar ca principala lor problema a fost doar cum sa elimine cheltuielile de la buget. "Programul urmareste crearea unui sistem de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva principalelor tipuri de dezastre naturale la care este supus teritoriul Romaniei. In acest context, unul din obiectivele majore ale sistemului este de a reduce cat mai mult posibil efortul financiar al Guvernului in cazul producerii unor dezastre naturale majore".
Conform proiectului de lege, prima de asigurare si valoarea asigurarii se stabilesc simplu. Locuintele din Romania se impart in doua categorii: tipul A - constructie cu structura de beton armat ori metal, sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic, si tipul B - constructie cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.
Romanii care au locuinte tip A trebuie sa plateasca 20 de euro pe an - prima de asigurare, iar in caz de dezastru vor primi o despagubire de cel mult 20.000 de euro. Cei care au locuinte de tip B trebuie sa plateasca 10 euro pe an si pot spera la o despagubire de cel mult 10.000 de euro. Termenul locuinta include si locuinta sociala, de serviciu, de interventie, de necesitate, de protocol, precum si casele de vacanta.
Fiecare trebuie asigurata conform regulilor de mai sus. Familiile care beneficiaza de ajutor social vor fi scutite de plata primei de asigurare, autoritatile locale fiind cele care vor trebui sa gaseasca fonduri pentru a o acoperi. Pentru ceilalti, prima de asigurare se deduce din impozitul pe venit, deci romanii nu vor scoate propriu zis bani din buzunar. Pe de alta parte, insa, cu 20.000 de euro, in cazul in care primesti integral despagubirea maxima asigurata de lege, e imposibil sa-ti construiesti sau sa-ti cumperi o casa.
Proiectul nu face nici o diferenta intre tipurile de case. Una este, de pilda, sa-ti asiguri pe piata libera, o locuinta intr-o cladire din Bucuresti, cu bulina rosie, care, la un eventual cutremur, are 80% sanse sa se prabuseasca, si alta este sa-ti asiguri o locuinta intr-un bloc construit in 86. Nici normele prin care se va stabili valoarea despagubirii in cazul in care o locuinta este avariata partial nu sunt pomenite in proiect.
In schimb, proiectul prevede ca "asiguratii care efectueaza, fara autorizatia necesara, modificari fata de proiectul care a stat la baza construirii cladirii cu destinatia de locuinta, si care afecteaza structura de rezistenta a acesteia si creste expunerea la unul din riscurile asigurate nu vor fi despagubiti in baza asigurarii obligatorii in cazul producerii acestora".
Respectivii proprietari sunt scutiti de asigurarea obligatorie. Acest articol pune insa o problema practica: cum vor reusi societatile de asigurari sa efectueze inspectii de risc pentru 8,3 milioane de locuinte, numarul total al locuintelor din Romania, in cateva luni, cand exista cazuri de locuinte in care nici macar nu sunt cunoscuti proprietarii?
Sanctiunile sunt insa clare: proprietarul care refuza sa-si asigure locuinta capata o amenda intre 100 si 500 RON, societatea de asigurare care refuza sa incheie vreo polita - amenda intre 500 si 1.000 RON.
Citeste tot articolul in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri