Cate firme au inregistrat romanii in 2012

Data publicarii: 17-01-2013 | Afaceri

Numarul de firme inmatriculate in 2012 a scazut fata de anul precedent cu 5%, pana la 125.668 de firme. Cele mai multe inregistrari au fost SRL-uri (~61.000), urmate de persoane fizice autorizate (~43.600). Afla cele mai cautate domenii de activitate din 2012. 

Nu este o scadere dramatica, ci un ciclu normal, considera Peter Barta, CEO la Fundatia Post Privatizare. "Este bine sa mai si dispara din firme, si probabil ca unele dintre ele s-au transformat in PFA-uri - dovada si cresterea, oricat de mica, a noilor PFA inregistrate”.

In 2013 trendul acesta ar putea continua, daca nu se iau masuri de sustinere a antreprenoriatului.

"Problema principala este lipsa unei politici de finantare seed capital. Lipseste o structura coerenta, lipseste sprijinul din partea statului. Este interesant ce se intampla in Portugalia, unde statul ofera programe de reduceri fiscale pentru start-up-uri si unde se observa un fenomen bun - indiferent cat supravietuieste firma sustinuta de stat, unul doi sau trei ani, statul tot castiga”, mai spune Peter Barta, contactat de Wall-Street.ro.

De cealalta parte, economistul Cristian Paun nu priveste aceasta scadere cu ochi buni absolut deloc, punand-o pe seama unor politici monetare deficitare, o criza ce se prelungeste si, totodata, isi exprima neincrederea privind intentia guvernului actual de a creste PIB cu circa 8 mld. euro in acest an.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: