Ce platim de fapt prin factura de electricitate

Data publicarii: 18-01-2013 | Diverse

Statul incurajeaza excesiv producerea de energie din surse regenerabile, costul fi ind platit de consumatorul fi nal, care vede crescand exagerat factura la electricitate. Si in acest an se vor adauga 2 lei la facturi in acest sens

 Nota de plata la curent electric include elemente ale caror denumiri nu spun nimic romanilor, dar pe care trebuie sa le achite luna de luna. Concret, este vorba de "contributia pentru cogenerare” si "certificatele verzi”, a caror contravaloare adauga cateva procente la totalul de plata.

Spre exemplu, pentru un consum de energie a carui contravaloare este de 160 de lei, adaosurile reprezinta circa 14 lei, la care se adauga TVA rezultand 17 lei, adica circa 7,5% din valoarea totala a facturii, de 230 de lei. In factura sunt incluse si alte costuri.

Aparute de ceva vreme pe facturile de electricitate, certificatele verzi si costurile de cogenerare reprezinta sumele prin care statul roman incearca sa incurajeze producatorii de energie sa reduca poluarea si sa incurajeze producerea de energie din surse regenerabile. Asa cum se intampla in majoritatea statelor europene, aceste costuri sunt suportate de consumatorul final.

Integral in EVZ.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: