Statul roman s-a imprumutat la cea mai mica dobanda din istorie

Data publicarii: 18-01-2013 | Finante-Banci

Emisiunea de obligatiuni de trei miliarde de lei a Ministerului de Finante a atras o cerere puternica din partea investitorilor. Randamentul de 5,4% pentru imprumutul pe cinci ani este cel mai mic din istoria recenta a Romaniei.

Pe fondul unei cereri puternice din partea investitorilor, cel mai probabil, mare parte, straini, statul a vandut obligatiuni in lei cu scadenta in 5 ani la cel mai mic randament din istoria recenta: 5,4%, in scadere de la 6,6%, randamentul ultimei emisiuni pe 5 ani (datata 17 decembrie 2012).

Potrivit prospectului licitatiei, Trezoreria intentiona sa imprumute 500 de milioane de lei. Investitorii au suprasubscris oferta de 8 ori, la aproape 4 miliarde de lei. In cele din urma, au fost vandute obligatiuni cu o valoare totala de 3,1 miliarde de lei.

Potrivit unei note din aceasta dimineata adresata investitorilor de catre analistii ING, cererea semnificativa a venit din partea investitorilor straini, care in ultima luna au redevenit interesati de profiturile aduse de datoria guvernului roman.

Interesul acestora a crescut puternic in ultimele zile, dupa ce banca americana JP Morgan a anuntat ca titlurile de stat ale Romaniei ar putea fi incluse, de la 1 martie, in indicele JPMorgan GBI-EM Index Series - indicele obligatiunilor pentru statele emergente.

Acest lucru a condus si la aprecierea puternica a leului pe pietele valutare, unul dintre canalele pe care investitorii le utilizeaza pentru a intra in posesia leilor necesari pentru a cumpara datoria de stat.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: