Romanii se tem de credite. Imprumuturile bancare au scazut cu 24%

Data publicarii: 21-01-2013 | Finante-Banci

Interesul romanilor pentru credite a scazut cu aproape un sfert. Asta arata statisticile expertilor, care subliniaza ca acest fenomen era usor de anticipat. Acordarea creditelor aproape ca a stagnat anul trecut. Conditiile de acordare s-au inasprit, iar costurile asociate unui imprumut au crescut in special pentru creditele in lei.

Romanii vor in continuare sa aiba propria locuinta si isi doresc bunuri de mare valoare, dar sunt tot mai reticenti cand vine vorba de un imprumut bancar. 

Oamenii spun ca este periculos sa faci un credit astzazi, in conditiile in care dobanzile sunt foarte mari si exista o nesiguranta in ceea ce priveste locurile de munca.

Prudenta romanilor in privinta accesarii creditelor este recunoscuta si de Banca Nationala. "Creditul acordat sectorului privat inregistreaza o incetinire. Creditul in valuta consemneaza o reducere a dinamicii sale”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

17% din credite sunt neperformante

Statisticile arata ca peste 17% din totalul creditelor acordate in Romania sunt neperformante. Mai clar, oamenii nu reusesc sa isi plateasca ratele la timp.

"Majoritatea si-au zis: lasa ca ne descurcam. Ne aproba banca, perfect, il luam. Acest lasa ca vedem noi, in conditiile in care companiile dau faliment pe banda rulanta, nu este o decizie tocmai corecta”, este opinia Ruxandrei Andrei, analist financiar.

Integral in Digi24.ro