CHIRIE SAU RATE LA PRIMA CASA? Ce e mai avantajos

Data publicarii: 21-01-2013 | Finante-Banci

Chirie sau rate la Prima Casa? La aceasta intrebare cauta un raspuns in fiecare an cateva sute de mii de tineri. Daca la nivel national lucrurile difera in functie de zona, la Bucuresti chiria pentru apartamentele vechi este cu 25% mai mare decat rata la Prima Casa. O arata o analiza imobiliara publicata de Ziarul Financiar. Specialistii pun acest lucru pe seama ratelor la credite, care au scazut cu 10-15% in ultimul an.

Mugur a terminat Academia de Studii Econonice in urma cu trei ani. Dupa ce a stat cu chirie in mai multe locuri din Bucuresti si-a dat seama ca e mai avantajos sa plateasca rate, decat chirie. Si-a cumparat un apartament in Drumul Taberei, iar acum a ajuns sa aiba o rata cu mult sub media chiriilor din zona.

"Dau o rata de 210 euro pe luna si inainte chiria din zona de fapt este undeva la 280 de euro la un apartament de doua camere. Deci per total esti mult mai bine si ai si propriul tau apartament", spune Mugur.

Diferenta dintre chirie si rata a pus-o deoparte si cu ce bani a mai avut a reusit sa-si renoveze noua locuinta.

Specialistii pun aceasta diferenta pe seama scaderii dobanzilor pe piata interbancara, luate in calcul la stabilirea ratelor la credite.

Anul acesta, cel mai probabil, Executivul intentioneaza sa modifice programul Prima Casa, in programul Noua casa. Asta inseamna ca imprumuturile ar putea fi acordate doar pentru locuintele noi.

Sursa: Realitatea.net