Comisiile juridice au dat aviz favorabil modificarilor la Statutul parlamentarului
Data publicarii: 22-01-2013 | Politica
Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat favorabil, luni, cu amendamente, modificarile la Statutul parlamentarului, cu 20 de voturi pentru si trei impotriva.
Senatorii si deputatii din Comisiile juridice reunite au eliminat un amendament propus de Agentia Nationala de Integritate, care prevedea ca parlamentarul isi pierde mandatul de drept in cazul in care ANI constata ca este incompatibil si el nu contesta in instanta acest lucru.
"Oricand se poate constata, pe cale judecatoreasca, ca mandatul a incetat, are tot timpul cel interesat, e o actiune in constatare, dar nu putem sa trecem peste niste principii constitutionale. Este vorba, in primul rand, de principiul separatiei puterilor. Nu se poate ca, printr-un act administrativ, al unei autoritati administrative, sa inceteze un mandat al unui membru al puterii legislative. In al doilea rand, se creau tot felul de probleme legate de certitudinea juridica, pentru ca in legea ANI nu se spune cum se face comunicarea raportului, nu exista precizari in acest sens. Se putea ca o persoana, care are mai multe resedinte sau un domiciliu si mai multe resedinte, sa nu aiba cunostinta despre raport si din asta se creau diverse probleme privind certitudinea juridica", a declarat, la finalul sedintei, presedintele Comisiei juridice de la Senat, Tudor Chiuariu.
El a adaugat ca mai exista, de asemenea, institutia repunerii in termen, adica cineva care a fost impiedicat de o cauza mai presus de vointa sa sa ia cunostinta de un anumit act si nu poate face un act procedural in termen, poate fi repus in termen de catre instanta de judecata.
"Dupa parerea mea, ANI trebuie sa faca o actiune in constatare. E cel mai simplu. Noi am dat un aviz de constitutionalitate modificarilor la Statut si nu puteam trece peste acest aspect. Noi nu intentionam prin acest Statut sa reglementam ce face ANI, Parchetul si alte institutii. Acestea au legile lor de organizare si functionare. Comisiile juridice trebuiau sa reglementeze aceste prevederi in raport cu Constitutia. Din punctul meu de vedere, aceasta prevedere era impotriva celor constitutionale. Ramane ca in legea ANI sa fie completat acest aspect, daca nu exista", a explicat Chiuariu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri